SFN biedt mooiste podium

Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) heeft onlangs opnieuw twee paarden aangekocht. De 6-jarige Diablo (v. Tangelo van de Zuuthoeve) en de 5-jarige Eloma Blue Empire (v. Mr. Blue). De één van een eigenarencombinatie van een fokker en een handelaar. De ander van een Nederlandse topruiter. Toch blijft de vraag open waarom het 't SFN zoveel moeite kost om eigenaren van getalenteerde jonge springpaarden zover te krijgen dat de selecteurs van het SFN jonge paarden mogen testen om te kijken of ze van toekomstige waarde zijn voor de Nederlandse topsport.

 

Op de vraag hoe het SFN de  kleine eigenaar en fokker van springpaarden kan bereiken moet de voorzitter van de directie Gerrit-Jan Swinkels nog steeds het antwoord schuldig blijven. "Al onze selecteurs staan zeven dagen per week 24 uur per dag middenin de paardenwereld en dat kun je van Jacob Melissen en van mij ook zeggen. Allemaal mensen zonder hekwerk om zich heen, die heel benaderbaar zijn. Ons doel is om te proberen potentiële toppaarden te vinden en om die gedurende langere tijd ter beschikking te stellen van topruiters om internationaal aansprekende successen te boeken. Daarbij zijn we een uiterst transparant werkende organisatie, die volledige helderheid nastreeft en steeds opnieuw bereid is om te verklaren waarom we iets wel of iets niet doen. Tot nu toe hebben we het nog niet meegemaakt dat een eigenaar van een paard dat we afwezen niet snapte waarom we besloten hadden niet tot aankoop over te gaan. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar toen we begonnen hadden we uitsluitend een idee hoe we het zouden kunnen gaan doen. Gaande dit proces hebben we leergeld betaald en we proberen om eenmaal gemaakte fouten niet een tweede keer te maken.

Daarom betreuren we het dat we naar onze mening tot nu toe nog te weinig paarden van kleine eigenaren en fokkers hebben kunnen proberen. Wij zijn er niet om paarden van de selecteurs te kopen. Wij zijn er om die paarden aan te kopen die onze selecteurs graag hadden willen kopen, maar die het SFN door fokkers of kleine eigenaren worden gegund om Nederlandse ruiters nu en in de toekomst internationaal op het hoogste niveau te laten presteren", aldus Swinkels.

 

Als Swinkels het heeft over kleine fokkers en eigenaren, dan bedoelt hij die groep mensen die het zich niet kunnen permitteren om gedurende enkele jaren veel geld te investeren in de opleiding van een springpaard. "Die opleiding van drie, vier jaar is niet alleen arbeidsintensief, maar ook kennisintensief en dan moet je zeer deskundig zijn om de kwaliteit te herkennen. Daarom is het geheim van het SFN ook de enorme betrokkenheid van onze selecteurs die hun kennis ten dienste willen stellen van de toekomstige successen van onze ruiters". Het is ook Swinkels die zich gelukkig prijst dat er nu weer twee nieuwe talenten zijn aangekocht. "Mooi dat we Diablo SFN hebben kunnen kopen. Dit paard was voor de helft van de fokker en van een springpaardenhandelaar Frans Burgers, die lange tijd zeer kritisch was over het fonds, en van een topruiter. We boeken progressie, maar zijn nog lang niet waar we willen zijn".

 

Was het fokker W. Heymans die de doorslag gaf of was het mede-eigenaar Frans Burgers? Het fokproduct van Heymans Diablo (v. Tangelo van de Zuuthoeve x Peter Pan) kon na op zijn springkwaliteiten getest te zijn bij Teus van den Brink worden toegevoegd aan de stal van het Springpaarden Fonds Nederland. "De fokker is razend trots dat een paard uit zijn fokkerij nu voor Nederland behouden blijft en ik ben trots dat wij zo'n talent hebben weten te scouten", vertelt Frans Burgers. Diablo werd geboren in 2008 bij Heymans in Haaren. Deze donkere vos met vier witte benen is een zoon van Tangelo van de Zuuthoeve, die Narcos II als vader heeft. Moeder is de keurmerrie Odessa van Peter Pan. De moeder van Odessa heeft de in Holstein goedgekeurde hengst Bandolero als vader. Diablo werd succesvol in de sport uitgebracht door Yindee van Wanrooy en is door het SFN overgebracht naar Nathalie van der Mei, die de verdere opleiding van dit paard ter hand gaat nemen. "We hebben - zonder iemand iets tekort te willen doen - goede ervaringen opgedaan met Nathalie, die eerder Aquila SFN voor ons heeft opgeleid. Wij vertrouwen haar de verdere opleiding van dit paard dan ook in het volste vertrouwen toe", aldus selecteur Egbert Schep.

 

"Ik ben één van de mensen die best heel kritisch is geweest over het SFN. Sterker nog, ik had er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in, maar na Utascha SFN heeft het SFN weer een topper in Zenith SFN", zegt Frans Burgers, die ook ingenomen is met de keuze voor Nathalie. "Wij kennen Nathalie heel goed, want zij heeft indertijd ook tot onze volle tevredenheid Oklund voor ons gereden. Daaruit blijkt ook de deskundigheid van de selecteurs van het SFN, want ik heb er ook wel eens over gedacht om in de verdere opleiding dit paard bij Nathalie onder te brengen".

 

Er was nog een blij gezicht en wel dat van internationaal springruiter Wout-Jan van der Schans. Van hem kocht het SFN de schimmelhengst Eloma Blue Empire (Eloma's Blue SFN). Deze zoon van Mr. Blue is een hengst en goedgekeurd door de Canadian Warmblood Horse Breeders Association. Vader van de moeder is Tygo en verder terug in de moederlijn vinden we Caretano. De moederlijn voert verder terug op de bekende Loma-stam van Sietse van Dellen. Het is op zeker niet moeders mooiste, maar toen hij onder Wout-Jan voor de ogen van de selecteurs zijn kwaliteiten liet zien mompelde Willy van der Ham: "Die zie ik op zondag nog wel eens een vijf sterren Grote Prijs winnen". Wout-Jan van der Schans: "Ik ben blij dat dit paard, waarin ik heel veel vertrouwen heb, kan blijven rijden. Sinds enige tijd rijd ik Aquila SFN voor het Springpaardenfonds en ik ervaar de samenwerking als uiterst prettig. Er is een enorme betrokkenheid, zowel van de selecteurs als van de directie, zonder dat ik die tot nu toe als hinderlijk ervaar. Als ik vragen heb kan ik er bij de selecteurs mee terecht en zij komen ook vanuit hun eigen brede ervaring met kleine tips waar je echt wat aan hebt".   

 

Blije gezichten bij Van der Schans, bij Burgers en bij Heymans, maar die waren er indertijd ook bij de fokkers van Chuck Blue SFN (Mr. Blue x Garmisch), de gebroeders Hoorn uit het Limburgse Beringe. Het SFN kocht deze getalenteerde zoon ook rechtstreeks van de fokker, net als indertijd Beegien SFN van de fam. Zanting. Utascha SFN werd gekocht van Jef van Rens, die ongelooflijk heeft genoten van dit paard, waar hij tot eind 2013 voor een kwart eigenaar van was. Daar waar Utascha SFN eerst onder Eric van der Vleuten en daarna onder Jeroen Dubbeldam belangrijke wedstrijden liep, daar was Van Rens. In Rotterdam volgde het echtpaar Voort uit Den Ham de verrichtingen in de landenwedstrijd van hun fokproduct Zenith SFN met ingehouden adem vanuit de SFN box. "De uitnodiging die wij voor de landenwedstrijd van het SFN mochten ontvangen was voor ons reden om toch maar eens naar het Rotterdamse CHIO te gaan. We hebben echt genoten van ons paard en van de mensen om ons heen, die allemaal enorm met de verrichtingen van Zenith SFN meeleefden. Echt ongekend!", aldus het echtpaar Voort.  

 

"Als je kijkt naar de paarden die nu het achtervoegsel SFN hebben dan zijn dat allemaal paarden die we als handelaar op dat moment ook zelf maar wat graag hadden willen kopen", zegt Willy van der Ham. Toch vind ook Van der Ham het jammer dat niet meer fokkers en eigenaren de weg naar het SFN weten te vinden. "De mensen zouden zich moeten realiseren dat het juist de kleine fokker of eigenaar is die heel gelukkig van het SFN kan worden. Het SFN betaalt een realistische prijs en neemt alle zorgen, kosten en verantwoordelijkheden over. De mensen van wie een paard is gekocht blijven voor een kwart eigenaar en genieten met volle teugen van hun paard, zonder dat het ze een cent kost. Sterker nog, ze ontvangen twintig procent van het prijzengeld en als het paard wordt verkocht krijgen ze nog eens 25% van de opbrengst", vertelt Van der Ham, die er maar wat mee is ingenomen dat hij Zenith SFN heeft verkocht aan het fonds. "Ik geniet iedere keer opnieuw als Zenith een wedstrijd loopt. Het is nog steeds 'mijn paard' en iemand anders betaalt de rekening. Hoe mooi wil je het hebben".

 

Diablo SFN wordt opgeleid door Nathalie van der Mei. Eloma Bleu Empire ondergaat een aanpassing in zijn naam: die wordt Eloma's Blue SFN en Wout-Jan van der Schans neemt de verdere opleiding ter hand. Met de aankoop van deze twee paarden bevat de SFN stal nu zeven paarden. De paarden en hun ruiters zijn: Nathalie van der Mei & Diablo SFN, Chantal Regter & Bengel SFN, Sjaak Sleiderink & Barista SFN, Jeroen Dubbeldam & Zenith SFN, Wout-Jan van der Schans & Aquila SFN, Wout-Jan van der Schans & Eloma Blue SFN, Ruben Romp & Chuck Blue SFN.

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…