Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

 

In 1988 en in 1989 schreef hij de Eindhovense Derby, die voor het eerst in 1983 werd verreden, op zijn naam met Valeur D. Dat herhaalde hij in 1997 en 1998 met Mon Ami, om hem in 2010 voor de vijfde maal winnend af te sluiten met P.Pilot.
In de wedstrijd die op Hemelvaartdag als voorbereidende wedstrijd voor de Derby op het programma stond eindigde Wout-Jan met Eloma's Blue SFN foutloos als achtste. De Derby werd gewonnen door de Fransman Maximilien Lemercier met Dandy Du Calvaire, die als enige het parcours met slechts één springfout aflegde. De Zweede Erika Lickhammer, die de voorbereidende wedstrijd met Toupie Du Quesnoy winnend wist af te sluiten, eindigde als tweede.

 

Wout-Jan was met zijn derde plek dus de beste Nederlander. "Om te winnen was Eloma's Blue SFN nog nét iets te onervaren. Pas halverwege begon het te lopen. Ik kreeg een fout op de oxer voordat je de kleine wal opgaat en later eentje op de sloot. Eloma's Blue SFN heeft zelf nog niet veel op 1.45/1.50m niveau gelopen en daarom is alles nieuw voor hem. Maar je ziet het: hij heeft een topinstelling. Hij blijft doorlopen, ook al is hij onder de indruk. De lijn van de hoge wal af naar het witte hek deed hij ook echt perfect. Jammer van de twee stomme fouten, maar het klassement is goed", vertelde Wout-Jan.

 

Het Derby parcours van Eindhoven heeft een lengte van maar liefst 1.020 meter en telt 21 hindernissen met 26 sprongen. Daarmee kent het zowel qua lengte als aantal sprongen ruim het dubbele van een normaal springparcours. Wat dit parcours verder anders maakt zijn de wallen, de op- en afsprongen en de hindernis die wereldwijd bekend staat als Pulvermanns Grab. Dat is een gesloten hindernis, waarin de insprong (een steilsprong) op een iets oplopende ondergrond staat. Na de sprong gaat het iets naar beneden, waar een sloot ligt, om vervolgens weer iets oplopend over een steilsprong deze 'gesloten' hindernis te verlaten.

 

Deze hindernis is genoemd naar de op 2 september 1882 in Hamburg geboren Eduard Pulvermann, die in 1920 het parcours van de Hamburgse Derby ontwierp. Pulvermann werd in 1941 door de Gestapo gearresteerd op grond van gefingeerde beschuldigingen. De werkelijke reden van zijn arrestatie was dat hij aan vaderszijde Joodse grootouders had. Via het concentratiekamp Fuhlsbüttel en Neuengamme werd hij op 1 april 1944 overgebracht naar het gevangenisziekenhuis te Langenhorn, waar hij op 9 april als gevolg van de jarenlange ontberingen overleed. Sinds 2007 heet de weg die naar het Derby terrein in Hamburg Klein Flottbek leidt  de 'Eduard F. Pulvermannstrasse'. Saillant detail is dat hij zelf nimmer in staat is geweest deze hindernis, de veertiende in het Derby parcours van Hamburg, foutloos te overwinnen.      

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…