Geslaagde bijeenkomst op KWPN kantoor

Ermelo (20 jan. 2020) - De gedachte dat sport met paarden en paardenfokkerij weinig met elkaar te maken werd in een bijeenkomst voor onze certificaathouders op het KWPN kantoor in Ermelo volledig weersproken. Een drietal sprekers toonde aan dat voordat er een veulen geboren wordt er al heel veel werk is verricht.

 

Aalt Jan Pleijter, erfelijk belast met het paardenvirus, heeft zich vastgebeten in de modernste voortplantingstechnieken. Op uitermate inzichtelijke wijze maakte hij het verschil duidelijk tussen klonen, embryotransplantatie en ICSI, waarbij buitenbaarmoederlijk een enkele mannelijke zaadcel in een vrouwelijk eitje wordt gebracht. De kansberekening alsmede de kosten die deze techniek met zich meebrengen werden inzichtelijk gemaakt.

 

Daarna kreeg Danielle Arts het woord, die zich als foktechnisch medewerkster van de inspectie hoofdzakelijk bezighoudt met de genoom selectie. De toepassing van deze genoom selectie staat nog in de kinderschoenen, maar zou op termijn de fokkers in staat moeten stellen om een nog betere en gezondere partnerkeuze te maken.

 

Ralph van Venrooij, hoofd fokkerijzaken, toonde middels grafieken aan hoe toonaangevend de positie van het KWPN is in de mondiale springsport. Uit de reacties van de zaal op deze grafieken werd duidelijk dat het KWPN hier nog enig huiswerk heeft te doen.

 

De middag werd afgesloten door directeur topsport van de KNHS, Maarten van der Heijden, die het gezelschap meenam op de "Road to Tokyo". Van der Heijden maakte ondubbelzinnig duidelijk dat het vooral de weersomstandigheden zijn die de komende Spelen voor mens en dier tot de zwaarste ooit maken.

Onder het genot van een hapje en een drankje kon nog geruime tijd met de inleiders worden nagepraat, hetgeen tot interessante uitwisselingen van informatie leidde.

 

De directie van het SFN II wil het KWPN graag dankzeggen voor de gastvrije ontvangst en het verzorgen van de interessante voordrachten, alsmede Maarten van der Heijden van de KNHS voor zijn waardevolle bijdrage.

 

Nieuws

Ileanne SFN en High Hopes SFN ook goed op dreef

Kronenberg (3 juli 2020) - Hippisch Centrum De Peelbergen biedt weer volop sport en dus kozen Niels…

Kampioenschappen springen

Hippisch Centrum De Peelbergen is van 6 t/m 9 augustus ook het decor voor de Nederlandse…

Jeroen op dreef met Forever SFN in Lier

Lier (4 juli 2020) -Jeroen Dubbeldam greep de mogelijkheid aan om weer naar een internationale…

Jeroen Dubbeldam boekt 'zege' met Forever SFN

Vragender (23 mei 2020) - Op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender is bewezen dat…

SFN op bezoek bij Sjaak Sleiderink en Iceman B SFN

Pesse (18 mei 2020) - Met ons rondje langs de paarden van het SFN zijn we weer terug bij Sjaak…

Toch nog een zege voor Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN

Nu de wedstrijden stil liggen is er door Rolex een virtueel Knock Out springparcours verreden, met…

Dennis van den Brink traint rustig door met Ileanne SFN

Videoproductie door Jan Bert Stevens www.stevens.video / www.jbstevens.nl Pesse (11 mei 2020) - De…

Op bezoek bij Jeroen Dubbeldam en Forever SFN

Pesse (4 mei 2020) - We hebben tijdens onze filmdag ook een bezoek gebracht bij Jeroen Dubbeldam en…