VDL Groep Utascha SFN & WEG Kentucky artikelen

 

VDL Groep Utascha maakt misstap op sloot

 

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Eric van der Vleuten (Mierlo) en VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) maakten in de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap voor springruiters een zeer sterke indruk. De pas negenjarige merrie kwam in het technisch uiterst lastige parcours nergens serieus in de problemen op de verticaal opgestelde bouwsels van parcoursbouwer Conrad Homfeld. Op de sloot zette de merrie helaas een beentje in het water en dat betekende vier strafseconden die bij de tijd van 76.55 sec. opgeteld moesten worden.

 

Voorlopig staat Van der Vleuten na 21 van de 121 starters op een vierde plek in het klassement. "De merrie sprong fantastisch, maar in de draai naar de sloot kon ik kiezen voor de binnenbocht of buitenom gaan. Dit is een jachtspringconcours en daarom nam ik het risico van de binnenbocht. Ik wam een fractie dicht bij de sloot en daardoor hadden we in de laatste galopsprong voor de afzet net niet voldoende schwung naar voren om de overkant foutloos te halen. VDL Groep Utascha SFN deed een ultieme poging omhoog te springen om zo toch nog foutloos de overkant te halen, maar dat lukte dus net niet", vertelde Eric, die het parcours als uiterst fair omschreef, met een grote variatie aan afstanden tussen de hindernissen. "Soms moet je een korte afstand rijden tussen twee hindernissen en dan weer is het juist een grote afstand. Utascha bleef gedurende het gehele parcours heel goed haar best doen en we kunnen met vertrouwen naar de komende twee wedstrijddagen uitkijken", aldus Van der Vleuten.

 

 

Utascha SFN gaat te vroeg af in driesprong

 

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - De eerste starter van het Oranje kwartet - Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN - die van start ging in het tweede onderdeel van het wereldkampioenschap voor springruiters in het Amerikaanse Lexington, verliet de ring met twee springfouten. Vooral de eerste fout, op de uitsprong van de driesprong, was een forse.

 

"We kwamen perfect bij de eerste hindernis van deze combinatie aan en sprongen ook fijn over de tweede. Op weg naar de uitsprong van deze driesprong, een imposante oxer, vergiste mijn merrie zich. In plaats van twee galopsprongen te maken dacht Utascha de afstand in anderhalve galopsprong te kunnen overbruggen. Dat lukte dus niet. Dit is jammer, omdat het zelfvertrouwen van het paard door zo'n fout geschaad kan worden. Aan de andere kant sprong Utascha wel weer fenomenaal door de laatste lijn. De fout die we op de sloot kregen, wijt ik aan het feit dat we na de zware fout even de balans kwijt waren. Jammer was ook dat we bij de acht strafpunten ook nog een strafpunt kregen voor het overschrijden van de tijd", aldus Eric van der Vleuten, direct na het rijden van zijn rit, die hem na 39 starters op een 20e positie in het individuele klassement plaatste. Met nog ruim 80 ruiters te gaan zal dit niet zijn eindstand zijn.

 

Op woensdag is de derde wedstrijd voor de springruiters, en pas dan zal bekend zijn welk land zich wereldkampioen 2010 mag gaan noemen.

 

 

Van der Vleuten trekt zich terug

 

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Eric van der Vleuten (Mierlo) en VDL Groep Utascha SFN hebben zich voor de tweede manche van de landenwedstrijd teruggetrokken. Nederland, dat tijdens deze wedstrijd voor landenteams teleurstellend presteerde, neemt de 15de plaats in en kan zich niet verder verbeteren.

 

"Ons doel is heel nadrukkelijk de Olympische Spelen van 2012 en deze kampioenschappen kwamen voor mij verrassend vroeg. De vraag die oprees was of wij van deze negenjarige nog eens een extra krachtsinspanning moesten vragen, of dat het genoeg was geweest. Wij vonden het genoeg. Utascha is topfit en ze gaan nu een paar maanden op vakantie", aldus Eric van der Vleuten.

 

De overige drie Nederlandse springruiters komen vandaag nog wel in actie in de derde wedstrijd. Jur Vrieling en Harrie Smolders starten in het middaggedeelte, dat om 19.00 uur Nederlandse tijd begint en Marc Houtzager in het avond gedeelte, dat om 01.20 uur Nederlandse tijd begint. Daarna is bekend wie de medailles voor de teams mogen verdelen, maar dan is het bij ons reeds diep in de nacht.

Nieuws

Iceman B SFN en Sleiderink presteren netjes op WK

Lanaken (16 sept. 2018) - De wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op het domein Zangersheide in het Belgische Lanaken werden het afgelopen weekeinde verreden.

Even rust voor Eloma's Blue SFN

Pesse (19 aug. 2018) - Het zal de komende weken even rustig zijn rond onze schimmel Eloma's Blue SFN.

Sjaak Slederink en Iceman B SFN gekwalificeerd voor het WK

Ermelo (16 aug. 2018) - Op de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden heeft Iceman B SFN onder Sjaak Sleiderink zeer goed gepresteerd.

Iceman B SFN van start in halve finale van de Blom Cup

Pesse (6 aug. 2018) - Maandag 13 augustus gaan op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de KWPN Kampioenschappen echt van start, nadat komende vrijdag de Afstammelingenkeuringen zijn en vrijdag de Tuigpaardendag.

Wout-Jan met Eloma's Blue SFN tweemaal zevende

Mons Ghlin (8 juli 2018) - In het nabij het Belgische Bergen gelegen Mons Ghlin namen Wout-Jan van der Schans en Eloma's Blue SFN deel aan een internationaal CSI2*.

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.