Fondspaarden laten sterke indruk achter in Lanaken.

 

De vijf paarden van het Springpaarden Fonds Nederland hebben op het WK in Lanaken zonder uitzondering een goede indruk achtergelaten. Kadans Webster SFN met Ruben Romp en Varanka SFN met Michael Greeve drongen door tot de finale op zondag en beëindigden het kampioenschap als 31ste en 32ste. Voor alle paarden was dit kampioenschap een goede mogelijkheid om ervaring op te doen, want het gebeurt niet vaak dat ze op deze jonge leeftijd in zo’n indrukwekkende entourage dienen te presteren.

 

Dit is het WK van de immense aantallen paarden. Er gingen maar liefst 214 paarden van start in het WK voor vijfjarigen. Er prijkten 245 namen op de startlijst van de zesjarigen en er kwamen 181 paarden aan de start bij de zevenjarigen. In alle drie de leeftijdsgroepen plaatsten zich slechts veertig paarden voor de finale op zondag. Gelukkig waren de weergoden de organisatoren goed gezind, want gedurende de vier dagen dat dit WK duurde, scheen de zon van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Omdat de deelnemersaantallen groot waren en de startmogelijkheden in de finale uiterst beperkt, mochten de paarden bijna geen fout maken.

 

Dit zijn de uitslagen:

 

                     Donderdag           Vrijdag             Zaterdag
BMC Floreen SFN      4 ft.130e van 245   4 ft 120e van 242   8 ft 141e van 171
Chesta Z SFN         0 ft 13e van 245    8 ft 166e van 242   8 ft 139e van 171
Rapide Viando SFN    4 ft 91e van 245    4 ft 53e van 242    niet gestart

                     Donderdag           Vrijdag             Zondag
Varanka SFN          8 ft 79e van 181    0 ft 17e van 178    12 ft 32e van 40
Kadans Webster SFN   0 ft 61e van 181    0 ft 34e van 178    8 ft 31e van 40

 

We laten de vijf ruiters van de SFN paarden aan het woord over hun paarden en prestaties tijdens dit WK.

 

Ben Schröder met BMC Floreen SFN

"Ik heb van te voren aangegeven dat dit WK voor mijn paard iets te vroeg kwam om een topprestatie neer te kunnen zetten. Ze mist de ervaring, maar ze heeft in Lanaken veel geleerd. Zo sprong zij in alle drie de wedstrijden niet alleen goed, maar ook gemakkelijk en met veel vermogen over de hindernissen. De controle dient nog te worden geoptimaliseerd, maar dat komt vanzelf wanneer de ervaring toeneemt. Voor mij is het gaan tussen de hindernissen erg belangrijk. Ik heb de afgelopen maanden veel energie gestoken in het verbeteren van de galop en die arbeid begint zijn vruchten af te werpen. Naar mijn gevoel was ze na de twee kwalificatiewedstrijden absoluut niet moe, vandaar dat ik haar op zaterdag heb gestart in de troostfinale. In die wedstrijd merk je dan dat Floreen nog net even de laatste kracht mist om foutloos te kunnen blijven. Toch ben ik er van overtuigd dat het beter was om haar op zaterdag nog eens te zadelen dan om haar over twee weken mee te nemen naar een klein landelijk concours. Op Zangersheide was veel meer te zien en ik ben er van overtuigd dat we daar komend jaar profijt van zullen hebben. Ik was al zeer ingenomen met deze merrie en dit WK heeft mij er van overtuigd dat we in de opleiding echt op de goede weg zijn. Dat we de mogelijkheden hadden om op dit WK van start te gaan levert een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van dit paard, waarmee we in de toekomst de certificaathouders van het SFN blij kunnen maken".

 

Peter Geerink met Rapide Viando SFN

"Mijn beestje sprong in de beide kwalificatiewedstrijden voor een dikke tien. Alleen had de laatste hindernis niet in het parcours moeten zitten. Op die allerlaatste hindernis in beide wedstrijden tikte Viando heel licht de paal aan die van de honderd keer 99 maal blijft liggen. Ik vond het echte pechfouten. De oorzaak van beide fouten is het overenthousiasme van Viando. In de eerste wedstrijd kwamen we een fractie te dicht onder de laatste hindernis, omdat hij zo gretig is. In de tweede wedstrijd moest ik, wilde ik mij kwalificeren voor de finale, risico's nemen in de lijn naar de laatste hindernis. Het moest in zes galopsprongen, maar ook nu kwamen we een fractie te dicht onder de hindernis en hadden we weer een fout. Maar echt, in beide wedstrijden sprong ze voor een dikke tien. In de ring geeft Viando me een heel goed gevoel. Alleen moet dat overmoedige van haar iets beter worden gekanaliseerd, maar dat komt wel als de ervaring toeneemt. Van dat overmoedige hebben we in de toekomst alleen maar profijt. Ik had de afgelopen zomer eerst een paar gebroken ribben en daarna een hernia, waardoor Viando iets te weinig mee is geweest naar wedstrijden. Maar zowel in Ermelo als hier heeft Viando steeds top gepresteerd, ondanks het feit dat de ervaring er misschien net iets te weinig is. Dat merk ik nu heel goed, want nu ik Viando de laatste drie maanden vaker heb meegenomen, wordt ze steeds beter. Eerlijk gezegd had ik heel veel vertrouwen in dit paard, omdat ik hem al heel lang ken, maar dat vertrouwen is de laatste tijd alleen maar gegroeid".

 

Yves Houtackers met Chesta Z SFN

"De eerste dag liep Chesta perfect en waren we foutloos. We hadden de risico's vermeden en door niet heel erg hard te gaan, eindigden we als dertiende. In de tweede wedstrijd werd Chesta erg sterk op de steilsprong, die zes galopsprongen voor de driesprong stond. Daardoor kwamen we iets te groot over de eerste oxer en iets te dicht voor het tweede gedeelte van deze combinatie, een steilsprong. Op het derde deel van de driesprong, een oxer, sprong ze gruwelijk terug en tikte net de laatste paal uit de lepels. Daardoor was er, denk ik, even sprake van concentratieverlies en tikte ze ook de paal van de daarop volgende hindernis eraf. Chesta is een groot paard met een stokmaat van zeker 1.73 m. Mede daardoor heeft ze nog niet de souplesse in haar lichaam die noodzakelijk is. Vaak springt ze vooral in combinaties nog net iets te ver in, maar dat wordt langzaam maar zeker steeds beter. We gaan nu even gas terugnemen en zullen de komende drie maanden vooral gebruiken om haar dressuurmatig door te rijden, om juist de souplesse in haar lijf te verbeteren. Wat ik op Zangersheide erg leuk vond, is dat, als ik reed, alle ruiters die zelf een SFN paard rijden kwamen kijken, terwijl ik zelf ook ging kijken naar de verrichtingen van de andere SFN paarden. Er is sprake van een zekere verbondenheid met elkaar en langzaam maar zeker is het net alsof er een SFN team gaat ontstaan. Ik ben blij met Chesta en in Lanaken heeft de schimmel veel geleerd".

 

Ruben Romp met Kadans Webster SFN

"In de twee eerste wedstrijden sprong Webster fenomenaal. De eerste wedstrijd was een twee fasen wedstrijd en de tweede werd direct op tijd verreden. Toen moest ik iets meer tempo vragen en dan wordt hij in het parcours iets heet. In de finale op zondag sprong hij bijna overdreven goed, maar was de rust die noodzakelijk is iets weg. De tijd stond vrij krap, waardoor ik binnendoor naar een zeer delicaat gebouwde steilsprong moest rijden. Daar kwamen we iets te schuin voor, waardoor we een foutje kregen. Daarna kregen we nog een fout op de sloot. Dat was jammer en daar heb ik nog geen verklaring voor, temeer omdat hij in het verleden meerdere sloten heeft gesprongen zonder daar een fout op te maken. Webster is thuis op stal uiterst flegmatiek. Als ik hem thuis rijd, is hij eerder lui dan vlijtig. In het begin wilde ik hem daar doorheen werken, maar nu weet ik dat hij in de wedstrijdring bijna overijverig is, dus laat ik hem thuis op stal tijdens de training lekker in zijn waarde. Het gevoel dat ik op Webster heb is bijzonder goed. In de inspringpiste tijdens het losrijden merk je al dat het een paard is met aparte kwaliteiten. De wedstrijden voor de zesjarige paarden waren zonder uitzondering dikke proeven en in de barrage van de finale moest echt heel hard gereden worden om een plaats te veroveren op het erepodium. Ik denk dat als we ons hadden geplaatst voor die barrage, ik niet tot het uiterste zou zijn gegaan, omdat dat in mijn beleving niet past in de opleiding. Webster krijgt nu een paar maanden rust. Drie of vier keer per week het bos in en overdag lekker in de wei. Hij mag even zijn hoofd leegmaken. Dat is goed voor een jong paard, dat pas over een paar jaar op topniveau moet gaan pieken".

 

Michael Greeve met Varanka SFN

“Ik ben erg ingenomen met Varanka. Het heeft Johan Heins en mij enige tijd gekost om de merrie weer lekker los door haar lijf te krijgen. Ze zit nu perfect in haar vel en in de twee maanden dat ik haar nu rijd, is ze alleen maar naar me toegekomen. We besteden heel veel tijd aan de basisafrichting en dat betaalt zich uit met prima prestaties. In de eerste wedstrijd kregen we door gebrek aan ervaring twee springfouten. Er was voor een paard heel veel te zien en dan is het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Dat ze snel leert, bewees ze de tweede dag, door heel gemakkelijk foutloos te blijven. In de finale wilde ik persé voorkomen dat ze een foutje op de brede sloot zou maken en dat lukte. Daarbij was echter de controle nog niet optimaal, waardoor we in het laatste lijntje tegen drie springfouten aanliepen. Ik ben er van overtuigd dat Varanka SFN gedurende deze drie wedstrijden heel veel heeft geleerd waar we in de nabije toekomst alleen maar plezier aan kunnen beleven. Ik denk dat als we van tevoren hadden gezegd dat Varanka SFN in de finale zou starten we dik tevreden waren geweest. Dat hebben we bereikt en de merrie heeft overtuigend gesprongen, waardoor we echt vertrouwen mogen hebben voor de toekomst".

Nieuws

Ileanne SFN en High Hopes SFN ook goed op dreef

Kronenberg (3 juli 2020) - Hippisch Centrum De Peelbergen biedt weer volop sport en dus kozen Niels…

Kampioenschappen springen

Hippisch Centrum De Peelbergen is van 6 t/m 9 augustus ook het decor voor de Nederlandse…

Jeroen op dreef met Forever SFN in Lier

Lier (4 juli 2020) -Jeroen Dubbeldam greep de mogelijkheid aan om weer naar een internationale…

Jeroen Dubbeldam boekt 'zege' met Forever SFN

Vragender (23 mei 2020) - Op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender is bewezen dat…

SFN op bezoek bij Sjaak Sleiderink en Iceman B SFN

Pesse (18 mei 2020) - Met ons rondje langs de paarden van het SFN zijn we weer terug bij Sjaak…

Toch nog een zege voor Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN

Nu de wedstrijden stil liggen is er door Rolex een virtueel Knock Out springparcours verreden, met…

Dennis van den Brink traint rustig door met Ileanne SFN

Videoproductie door Jan Bert Stevens www.stevens.video / www.jbstevens.nl Pesse (11 mei 2020) - De…

Op bezoek bij Jeroen Dubbeldam en Forever SFN

Pesse (4 mei 2020) - We hebben tijdens onze filmdag ook een bezoek gebracht bij Jeroen Dubbeldam en…