SFN Zenith N.O.P. en Jeroen Dubbeldam 7e in Rio

Rio (19 aug. 2016) - Als SFN mogen we met een driedubbel gevoel terugkijken op de twee wedstrijden waarin de Olympische medailles werden verdeeld.

 

Het eerste dubbele gevoel:

Als Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. als zevende waren geëindigd na in de barrage om goud zilver en brons te hebben gestreden zouden we dik tevreden geweest met die zevende plek. Nu zij die barrage misten door een tijdsoverschrijding van 0.02 sec. zal de vraag altijd blijven 'wat had er in gezeten wanneer ze wel in die barrage van start hadden mogen gaan?'. Feit blijft dat Zenith en Jeroen in beide manches geen fout hebben gemaakt op parcoursen die gerust als loodzwaar omschreven mogen worden. En dat met 13 foutloze combinaties (eenderde van de deelnemers) in de eerste en met 15 foutloze combinaties (60% van de starters) in de tweede. Daarmee is een enorm compliment op zijn plaats aan Jeroen Dubbeldam, die wederom heeft aangetoond als geen ander zijn paard op het juiste moment in absolute topvorm aan de start te kunnen brengen. Daarmee ook een compliment brengend aan Maikel van der Vleuten die zijn VDL Groep Verdi TN N.O.P. ook in glanzende vorm had en door in beide manches tegen één springfout aan te lopen als 20e eindigde. Harrie Smolders liep met Emerald in de eerste manche ook tegen een springfout aan en besloot daarna de tweede omloop voor gezien te houden en beëindigde daarmee het individuele kampioenschap als 27e. Dus ja, heel blij met de zevende plek!

 

Het tweede dubbele gevoel:

Het mooie van een landenwedstrijd is dat je altijd een weg te strepen resultaat hebt en door de onwillige houding van Zirocco Blue raakten we dat weg te strepen resultaat kwijt. Twee weigeringen in de eerste manche van de landenwedstrijd bleken achteraf catastrofaal voor het Nederlandse team. In overleg tussen eigenaren, ruiter en coach werd besloten, ook gelet op het feit dat Zirocco Blue in de openingswedstrijd op zondag tweemaal had geweigerd, om deze combinatie terug te trekken. Nederland ging in de eerste manche zeer overtuigend van start met drie foutloze ritten en met het wegstreepresultaat van Vrieling ging Nederland samen met de USA, Duitsland en Brazilië aan de leiding. Frankrijk volgde op één strafpunt. Van Brazilië werd in die eerste manche Barcha de Freitas gediskwalificeerd, de Amerikaanse Beezie Madden kon door een blessure van Cortes C niet van start gaan in de tweede manche en Nederland hiel Zirocco Blue op stal. Jeroen ging voor Nederland wederom als eerste van start en noteerde vijf strafpunten, die mee zouden tellen. Maikel reed daarna een schitterende foutloze rit, maar kreeg voor een lichte overschrijding van de tijd één strafpunt, waardoor Nederland al op zes strafpunten stond. Harrie zou met Emerald foutloos moeten blijven, wilde het Oranje team nog kans maken op een podiumplek. Op de zware triplebar tikte Emerald de onderste paal uit de lepels en dat was een zware fout, waar het paard echt van schrok. Als gevolg van die fout ontstonden nog twee fouten, waardoor Nederland naar een zevende plekterug zakte achter het. Franse team. Frankrijk hoefde na de val van Flora de Mariposa van Pénélope Leprevost in de eerste manche haar in de tweede niet van start te laten gaan, omdat het Franse team aan de ene strafpunt uit de eerste slechts twee strafpunten in de tweede daaraan hoefde toe te voegen. Met drie strafpunten won Frankrijk, voor de USA, dat op vijf strafpunten eindigde. Canada en Duitsland waren alle twee op acht strafpunten geëindigd en in de barrage was het Duitsland die het brons opraapte. Nederland eindigde als zevende samen met de Zweden op 18 strafpunten. We waren heel blij met de beide rondes van Jeroen en Zenith, maar teleurgesteld in de prestatie van het team.

 

Het derde dubbele gevoel:

Eén van de belangrijke doelstellingen van het SFN is dat zij in de springsport een ondersteunende rol wenst te spelen. Kijkend naar de resultaten van Zenith kunnen wij wederom concluderen dat het SFN dat in beide manches van de landenwedstrijd en in de individuele eindstrijd overtuigend heeft gedaan. Het derde dubbele gevoel ontstond na afloop van de tweede manche in de individuele eindstrijd in de mixed zone, waar sporters de media ontmoetten. De wijze waarop Jeroen daar zijn diepste emoties toonde ging ons aan het hart. Niet alleen over de 0.02 sec te langzaam zijn geweest, maar ook over het feit dat Zenith zijn stal gaat verlaten en het feit dat dit hun laatste wedstrijd samen was. Dat heeft diepe indruk gemaakt. We waren blij met het feit dat Zenith de ondersteunende rol wederom heeft waargemaakt, maar verdrietig over de zichtbare pijn van de beste springruiter die we ooit in Nederland hebben gehad!

 

Nieuws

Publiek welkom bij Blom Cup - WK Lanaken alsnog afgelast

Tijdens de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden (de Blom Cup), die van 17 t/m 19 augustus…

SFN koopt de vijfjarige Watermill Art SFN

(31 juli 2020) - Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II) heeft overeenstemming weten te bereiken…

Iceman B SFN en Ileanne SFN maken indruk

Kronenberg (25 juli 2020) - Tijdens wedstrijden voor 7-jarige springpaarden hebben gedurende de…

Corona en kampioenschappen

Pesse (27 juli 2020) - Het Covid-19 virus blijft de gemoederen bezig houden en er zijn daardoor nog…

Ileanne SFN en High Hopes SFN ook goed op dreef

Kronenberg (3 juli 2020) - Hippisch Centrum De Peelbergen biedt weer volop sport en dus kozen Niels…

Kampioenschappen springen

Hippisch Centrum De Peelbergen is van 6 t/m 9 augustus ook het decor voor de Nederlandse…

Jeroen op dreef met Forever SFN in Lier

Lier (4 juli 2020) -Jeroen Dubbeldam greep de mogelijkheid aan om weer naar een internationale…

Jeroen Dubbeldam boekt 'zege' met Forever SFN

Vragender (23 mei 2020) - Op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender is bewezen dat…