Aquila is nieuwste aankoop van het SFN

 

Het op 5 april 2005 geboren hengstveulen Aproximus SOW is de nieuwste aanwist van het Springpaarden Fonds Nederland. De vos werd gefokt door Stoeterij Oud Wierden bv te Wierden en was in eigendom van onze selecteur Egbert Schep. De letters SOW zijn dan ook de afkorting van de stal van de fokker. Vader van de nu zesjarige ruin is de hengst Ovidius en moeder is de Lauriston-dochter Maxime O.

 

In het verslag van het KWPN over het verrichtingsonderzoek staat te lezen: "Ovidius springt graag, heeft een zeer goede instelling en laat zich goed bewerken. Hij springt vlug, met veel afdruk en goed terug. Ovidius bukt goed en heeft een goede spronginzet. Het voorbeen wordt goed gevouwen, maar is af toe ongelijk. Ovidius toont ruim voldoende bascule. Hij toont veel tot zeer veel vermogen en is voorzichtig. Ovidius heeft zeer veel aanleg als springpaard en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel".


De hengst Lauriston kwam als zevenjarige naar Nederland en het KWPN schreef over deze hengst in 1993 in de toelichting naar aanleiding van een advieskeuring het volgende: "Lauriston is een 7-jarige zoon van de hengst Latus van Landgraf I, één van de grootste springpaardenverervers van dit moment. Ook in de moederlijn komen we grote springpaardenverervers tegen, achtereenvolgens zijn dat Granit en Agram. Latus treedt inmiddels opmerkelijk in de voetsporen van zijn vader. Op de Duitse springindex neemt hij met 154 punten een tweede plaats in. Drie jaar geleden was reeds een advieskeuring uitgebracht, die toen negatief uitviel. Op dat moment achtte de commissie geen termen aanwezig de hengst aan te wijzen. Nadien is de hengst uitgebracht in de sport. In het Bundeschampionat voor 6-jarige springpaarden behaalde Lauriston een 9.7 voor springmanieren. Daarbij viel zijn grote souplesse op. In december 1992 is de hengst in Duitsland beoordeeld. De hengst bleek zich ten opzichte van de jaren daarvoor goed te hebben ontwikkeld".

 

Alhoewel het ongeluk schijnt te brengen, net als bij een schip, om de eenmaal gegeven naam van een paard te wijzigen heeft de directie gemeend toch een wijziging van die naam door te moeten voeren. Mede gelet op het gegeven dat het achtervoegsel SOW SFN en een mogelijk voorvoegsel van een eventuele sponsor niet fraai staat. Wij hebben voor de naam Aquila gekozen. De motivatie voor deze naam is als volgt. De Romeinse dichter Ovidius heeft zijn naam geleend aan de vader van onze nieuwe aankoop. Om die relatie in ere te houden hebben we gekozen voor Aquila want deze Italiaanse stad is de hoofdstad van de Abruzzen, de landstreek waarin Ovidius op 20 maar 43 voor Christus werd geboren. Aquila betekent in het Italiaans ook Adelaar en we hopen dan ook dat deze naam passend is bij onze nieuwe aankoop.

 

Jacob Melissen

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…