Europees kampioenschap springen Madrid 2011

 

Zware val van Utascha in finale van EK

 

Madrid (18 sep 2011) - De adem stokte velen in de keel toen Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN zeker drie meter voor de hindernis vertrokken voor een sprong over een simpele steilsprong met een hoogte van 1.50 m., die als eerste obstakel was opgetrokken in de tweede manche van de individuele titelstrijd van het EK, die op zondag werd verreden. De fel schijnende zon wierp inktzwarte schaduwen op de grond vóór deze sprong, en mogelijk werd Utascha daardoor op een verkeerd been gezet. Ze vertrok te vroeg en landde midden in de hindernis, waarna ze over de kop sloeg. De merrie leek zeer ongelukkig terecht te komen, op haar hals, maar team dierenarts Arie Hoogendoorn, die direct ter plaatse was, kon alleen wat stijfheid constateren. "Ik heb haar laten stappen en draven en ze bewoog regelmatig. Ik heb haar direct pijnstillers toegediend en even later stond ze in haar box rustig te eten. Zo kort na een crash is het te vroeg om uitspraken te doen over haar situatie, maar het lijkt allemaal mee te vallen", aldus Hoogendoorn. Eric van der Vleuten was ten zeerste aangeslagen door het incident. "Ik denk dat ik niet weer op een paard stap. Dat ligt niet aan het paard, want Utascha is absoluut één van de betere paarden in de wereld. Ik ga mij de komende dagen thuis in Mierlo beraden over de toekomst", aldus Van der Vleuten, die zelf een pijnlijke schouder aan de val overhield.

 

 

Oranje kwartet & de landenwedstrijd

 

Voor het Oranje kwartet verliep dit Europees Kampioenschap uiteindelijk zeer teleurstellend. Op voorhand was één zaak belangrijk en dat was zorgen dat de nominatie voor de Olympische Spelen komend jaar in Londen werd veilig gesteld. In die missie slaagden de Oranje ruiters. In de andere na te streven doelen verliep het moeizamer. In de speed and handiness wedstrijd, waarmee het EK van start ging, kwamen Van der Vleuten en Utascha niet lekker in hun ritme. Daarnaast noteerden ze een springfout en eindigden op een teleurstellende 34ste plek. In de eerste manche van de landenwedstrijd revancheerden ze zich volkomen met een foutloze rit. Slechts negen combinaties wisten de nul vast te houden, waaronder ook Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder. Daardoor klom Nederland iets onverwacht naar de leidende positie in het klassement. Maar die positie kon het Oranje kwartet niet vasthouden, want Eric en Jeroen noteerden ieder twee springfouten in de tweede ronde, Maikel van der Vleuten zelfs drie, en alleen Gerco bleef foutloos. Daardoor tuimelde Oranje van goud, naar zilver, naar brons, naar uiteindelijk de vierde plek.

 

 

Individuele finale

 

Op zondag in de eerste ronde van de individuele finale noteerde Eric met Utascha een fout op de sloot, die midden tussen twee dubbelsprongen was gesitueerd. Schröder, die op de derde plek stond, bleef foutloos, terwijl de twee ruiters die in het klassement boven hem stonden fouten maakten. Daardoor klom Gerco op naar de koppositie. Ook Dubbeldam bleef foutloos en hij klom van de tiende plek naar de zesde plaats. Hij hield ook in de tweede omloop de lei schoon en wist uiteindelijk als zesde dit kampioenschap af te sluiten. Omdat twee ruiters die het dichtst bij Schröder stonden opnieuw fouten maakten kon Gerco zich een springfout permitteren om zich toch te kunnen laten huldigen als de nieuwe Europees Kampioen. Hij noteerde echter niet één, maar twee springfouten, waarvan de tweede op de allerlaatste hindernis. Geen goud voor Gerco, geen zilver en geen brons, maar opnieuw een vierde plek en een enorme kater. Eric van der Vleuten en Utascha beëindigden het EK op de 18de plek.

Jacob Melissen

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…