VDL Groep Utascha SFN in glansrol tijdens Jumping Amsterdam

 

Amsterdam (23 jan. 2011) - Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN zijn in de prestigieuze Grote Prijs van Jumping Amsterdam als tweede geëindigd. In de barrage met acht ruiters moest 'onze' combinatie als laatste van start gaan en had het de zware opgave om de uiterst scherpe tijd die door Michael Whitaker en GIG Amai waren neergezet, te verbeteren. Dat lukte net niet, maar de tijd door Van der Vleuten en Utascha neergezet, was wel goed voor de tweede plek en daarmee verdrongen zij de combinatie Marc Houtzager en Sterrehof Tamino met 0.13 sec. voorsprong naar de derde plek. Ben Schröder, die met de KWPN goedgekeurde dekhengst BMC Unaniem ook tot de barrage was doorgedrongen, eindigde als vijfde en daarmee sloot deze ruiter, die BMC Floreen SFN drie maal succesvol aan de start bracht deze editie van dit uiterst geslaagde evenement, sterk af.

 

De BMC Grote Prijs van Jumping Amsterdam kende een uiterst spannend verloop, waarin het voor de zeven ruiters van de Rolex ranking top tien uiterst moeilijk bleek om zich voor de barrage te plaatsen. Voor aanstormend talent Hendrik-Jan Schuttert, die dankzij zijn zeer goede presteren in het Rabo Talententeam van start mocht gaan op dit evenement, verliep deze Grote Prijs uiterst voorspoedig, want hij plaatste zich voor de barrage, hield daarin ook de lei schoon en eindigde op een zeer verdienstelijke zesde plaats. Op vrijdag stuurde deze jonge ruiter zijn paard al naar de tweede plaats in de Telegraaf Prijs (1.50m), direct achter Europees kampioen Kevin Staut.

 

Eric van der Vleuten en Utascha SFN gingen in het lastige basisparcours zeer sterk van start. Nergens kwamen ze in de problemen. De moeilijkheid van het parcours zat hem hoofdzakelijk in de afstanden tussen de hindernissen. Vaak dienden de paarden hun galop te verkorten, om hem dan weer geheel uit te strekken. Zo stond de zware driesprong, oxer, steil, oxer, heel ver weg, maar Utascha had er geen moeite mee. Bijna met speels gemak plaatste de Lux-dochter zich voor de barrage. In die barrage vroeg Eric vanaf de start meteen een hoog tempo, voluit galopperend, om dan weer optimaal verzameld een scherpe wending te rijden. Na de dubbelsprong, waarbij onder de laatste oxer een 'sloot' verbeeldende blauwe mat was gelegd, was er nog even te weinig controle in de wending. "Utascha liep net iets te veel op links weg, terwijl we naar rechts moesten, en de galopsprong die we daardoor extra moesten maken kostte zeker een halve seconde en daar verloren we de wedstrijd", aldus Van der Vleuten, die na te zijn gefinisht even de schijn wekte te denken gewonnen te hebben. Voor bondscoach Rob Ehrens moet het een goed gevoel zijn geweest om twee van zijn vier teamruiters op de WEG bij de eerste drie in de uitslag van deze Grote Prijs te zien staan.

 

Dat Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN in een blakende vorm verkeren, werd vrijdagavond al duidelijk in de Telegraaf Prijs. Ook hier plaatsten zij zich voor de barrage en reden toen nog een iets behoudende barragerit, waardoor zij foutloos als vierde eindigden. "Utascha krijgt nu twee weken rust en dan ligt het in de planning om van 10 tot en met 13 februari deel te nemen aan het internationale concours in Dortmund. Via Braunschweig, 10 tot en met 13 maart, willen we ons voorbereiden op Indoor Brabant, dat dit jaar van 24 tot en met 27 maart wordt gehouden. Dan gaan we naar buiten om optimaal voorbereid aan de start te verschijnen van de Nederlandse kampioenschappen, die van 20 tot en met 25 april bij mij thuis in de achtertuin in Mierlo worden verreden", vertelde Eric van der Vleuten, die zich gedurende het buitenseizoen geheel wil richten op het EK springen, dat in september in Madrid wordt verreden.

Naast Utascha kam ook BMC Floreen SFN met Ben Schröder aan de start van Jumping Amsterdam. Deze nu achtjarige merrie liet in twee wedstrijden zeer voortreffelijke prestaties zien. In de openingswedstrijd legden zij beheerst gereden beslag op de 14de plaats in een veld van 44 deelnemers. In een soort Speel uw Spel met joker eindigden zij als zevende in een veld van 54 starters, en de wijze waarop deze dochter van Fly High sprong, was indrukwekkend. "Ik wil haar ook op zondag nog aan de start brengen, want we hebben nu de kans om haar aan deze accommodatie te laten wennen en die kans moet je grijpen als de mogelijkheid zich voordoet", vertelde Ben. Ondanks het feit dat de merrie een groot aantal fijne sprongen liet zien, leek het paard toch iets vermoeid, waardoor ze drie balken aftikte en als 43ste in een veld van 48 starters eindigde.

 

Jacob Melissen

Nieuws

Iceman B SFN en Sleiderink presteren netjes op WK

Lanaken (16 sept. 2018) - De wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op het domein Zangersheide in het Belgische Lanaken werden het afgelopen weekeinde verreden.

Even rust voor Eloma's Blue SFN

Pesse (19 aug. 2018) - Het zal de komende weken even rustig zijn rond onze schimmel Eloma's Blue SFN.

Sjaak Slederink en Iceman B SFN gekwalificeerd voor het WK

Ermelo (16 aug. 2018) - Op de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden heeft Iceman B SFN onder Sjaak Sleiderink zeer goed gepresteerd.

Iceman B SFN van start in halve finale van de Blom Cup

Pesse (6 aug. 2018) - Maandag 13 augustus gaan op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de KWPN Kampioenschappen echt van start, nadat komende vrijdag de Afstammelingenkeuringen zijn en vrijdag de Tuigpaardendag.

Wout-Jan met Eloma's Blue SFN tweemaal zevende

Mons Ghlin (8 juli 2018) - In het nabij het Belgische Bergen gelegen Mons Ghlin namen Wout-Jan van der Schans en Eloma's Blue SFN deel aan een internationaal CSI2*.

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.