VDL Groep Utascha SFN weergaloos

 

De achtjarige merrie VDL Groep Utascha SFN was in de Grote Prijs (1.50 m.) van het NIC Assen werkelijk weergaloos. In de wedstrijd plaatste zij zich heel gemakkelijk voor de barrage, waarin slechts zeven ruiters van de 49 combinaties startgerechtigd waren.

 

"Ik heb heel bewust naar deze Grote Prijs toegewerkt. In Oslo heb ik haar in de medium tour gestart en daar wonnen we de finale. In Helsinki vorige week heb ik haar gestart in de Grote Prijs, die op zaterdag werd verreden met hindernissen van een hoogte tot 1.60 m. Nu in Assen hebben we weer een stapje terug gedaan, met de derde plaats als resultaat", aldus Eric van der Vleuten.

 

"Op vrijdag bleef Utascha SFN foutloos in een wedstrijd over hindernissen van 1.45 m. Daarin heb ik heel rustig gereden - 22 seconden langzamer dan de winnaar - maar wel foutloos. We werden daarin 18de. Op zaterdag heeft ze rust gehad en op zondag was de Grote Prijs. Dat was best een lastige wedstrijd, want de helft van het deelnemersveld kreeg twee of meer springfouten. Utascha kreeg werkelijk nergens een probleem en bleef heel gemakkelijk foutloos", aldus Eric.

 

Zeven combinaties vertrokken in de barrage en daarin diende Van der Vleuten als tweede van start te gaan. Ook nu bleef 'onze' combinatie foutloos. "Het liep niet helemaal zoals ik zelf graag had gewild. We bleven weliswaar opnieuw zonder enig probleem foutloos, maar ik moest een paar keer toch even die kleine ophouding maken die je niet moet maken als je wilt winnen. In Oslo kon ik steeds de eerste afstand pakken, waardoor ik bijna zeker wist dat we gewonnen hadden toen we door de finish kwamen. Dat gevoel had ik nu, achteraf terecht, net niet. Ik wist dat het sneller kon dan de 39.59 seconden die wij hadden gerealiseerd".

 

Het kon inderdaad nog ruim een seconde sneller en de snelste tijd werd gerealiseerd door Michael Greeve uit De Schiphorst, de stalruiter van Johan Heins, met Ronaldo, die na 38.42 sec. de chronometers in de bomvolle TT Hall stil liet staan. Greeve, die ook SFN Varanka berijdt, was dolgelukkig met zijn zege. "Het is voor het eerst dat ik in een internationale drie sterren wedstrijd van start ga en dan gelijk winnen? Ik kan mijn geluk niet op!".

 

Tussen Greeve en Van der Vleuten nestelde zich nog Uriel Taken met Rendez Vous.

 

Utascha SFN was in deze Grote Prijs één van de in totaal acht paarden die acht jaar zijn en naast Utascha plaatste alleen Unique van de Amerikaanse Laura Kraut zich voor de barrage. Johan Knaap, directeur van het KWPN, zei het als volgt: "Wat heeft die merrie een kwaliteit. Ze sprong ook in de barrage met enorm veel overtuiging. Haar derde plaats heeft ze verdiend op basis van pure techniek. De twee combinaties die voor haar eindigden hadden het geluk dat alle palen tijdens hun barragerit in de lepels bleven liggen. Dat geluk heb je nodig om te kunnen winnen, maar kijkend hoe VDL Groep Utascha SFN de derde plaats veroverde kan dat alleen maar het vertrouwen in deze merrie versterken".

 

In de Telegraaf vonden we op maandag het volgende citaat: “De andere twee foutloze combinaties in de barrage waren Uriel Taken met Rendez Vous (39.37 sec.) en Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN (39.59 sec.). Utascha is eigendom van het SFN, een deels ideëel beleggingsfonds gericht op springpaarden onder de vlag van Van Lanschot Bankiers. Utascha SFN stelt de beleggers allerminst teleur, want de derde plaats in Assen was niet haar eerste wapenfeit. Haar ster stijgt snel”.

 

Het ligt in de bedoeling van Eric van der Vleuten om VDL Groep Utascha SFN nu een paar weken rust te geven. "We gaan even een stapje terug en misschien dat ik haar meeneem naar Maastricht".

 

Peter Geerink kwam tijdens het NIC Assen met Rapide Viando SFN aan de start. In de eerste wedstrijd op vrijdag liepen zij tegen twee springfouten aan en in de tweede wedstrijd op zaterdag bleven zij in een wedstrijd direct op tijd met hindernissen van 1.40 m. netjes foutloos.

 

Jacob Melissen

 

Nieuws

Iceman B SFN en Sleiderink presteren netjes op WK

Lanaken (16 sept. 2018) - De wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op het domein Zangersheide in het Belgische Lanaken werden het afgelopen weekeinde verreden.

Even rust voor Eloma's Blue SFN

Pesse (19 aug. 2018) - Het zal de komende weken even rustig zijn rond onze schimmel Eloma's Blue SFN.

Sjaak Slederink en Iceman B SFN gekwalificeerd voor het WK

Ermelo (16 aug. 2018) - Op de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden heeft Iceman B SFN onder Sjaak Sleiderink zeer goed gepresteerd.

Iceman B SFN van start in halve finale van de Blom Cup

Pesse (6 aug. 2018) - Maandag 13 augustus gaan op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de KWPN Kampioenschappen echt van start, nadat komende vrijdag de Afstammelingenkeuringen zijn en vrijdag de Tuigpaardendag.

Wout-Jan met Eloma's Blue SFN tweemaal zevende

Mons Ghlin (8 juli 2018) - In het nabij het Belgische Bergen gelegen Mons Ghlin namen Wout-Jan van der Schans en Eloma's Blue SFN deel aan een internationaal CSI2*.

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.