VDL Groep Utascha SFN weergaloos

 

De achtjarige merrie VDL Groep Utascha SFN was in de Grote Prijs (1.50 m.) van het NIC Assen werkelijk weergaloos. In de wedstrijd plaatste zij zich heel gemakkelijk voor de barrage, waarin slechts zeven ruiters van de 49 combinaties startgerechtigd waren.

 

"Ik heb heel bewust naar deze Grote Prijs toegewerkt. In Oslo heb ik haar in de medium tour gestart en daar wonnen we de finale. In Helsinki vorige week heb ik haar gestart in de Grote Prijs, die op zaterdag werd verreden met hindernissen van een hoogte tot 1.60 m. Nu in Assen hebben we weer een stapje terug gedaan, met de derde plaats als resultaat", aldus Eric van der Vleuten.

 

"Op vrijdag bleef Utascha SFN foutloos in een wedstrijd over hindernissen van 1.45 m. Daarin heb ik heel rustig gereden - 22 seconden langzamer dan de winnaar - maar wel foutloos. We werden daarin 18de. Op zaterdag heeft ze rust gehad en op zondag was de Grote Prijs. Dat was best een lastige wedstrijd, want de helft van het deelnemersveld kreeg twee of meer springfouten. Utascha kreeg werkelijk nergens een probleem en bleef heel gemakkelijk foutloos", aldus Eric.

 

Zeven combinaties vertrokken in de barrage en daarin diende Van der Vleuten als tweede van start te gaan. Ook nu bleef 'onze' combinatie foutloos. "Het liep niet helemaal zoals ik zelf graag had gewild. We bleven weliswaar opnieuw zonder enig probleem foutloos, maar ik moest een paar keer toch even die kleine ophouding maken die je niet moet maken als je wilt winnen. In Oslo kon ik steeds de eerste afstand pakken, waardoor ik bijna zeker wist dat we gewonnen hadden toen we door de finish kwamen. Dat gevoel had ik nu, achteraf terecht, net niet. Ik wist dat het sneller kon dan de 39.59 seconden die wij hadden gerealiseerd".

 

Het kon inderdaad nog ruim een seconde sneller en de snelste tijd werd gerealiseerd door Michael Greeve uit De Schiphorst, de stalruiter van Johan Heins, met Ronaldo, die na 38.42 sec. de chronometers in de bomvolle TT Hall stil liet staan. Greeve, die ook SFN Varanka berijdt, was dolgelukkig met zijn zege. "Het is voor het eerst dat ik in een internationale drie sterren wedstrijd van start ga en dan gelijk winnen? Ik kan mijn geluk niet op!".

 

Tussen Greeve en Van der Vleuten nestelde zich nog Uriel Taken met Rendez Vous.

 

Utascha SFN was in deze Grote Prijs één van de in totaal acht paarden die acht jaar zijn en naast Utascha plaatste alleen Unique van de Amerikaanse Laura Kraut zich voor de barrage. Johan Knaap, directeur van het KWPN, zei het als volgt: "Wat heeft die merrie een kwaliteit. Ze sprong ook in de barrage met enorm veel overtuiging. Haar derde plaats heeft ze verdiend op basis van pure techniek. De twee combinaties die voor haar eindigden hadden het geluk dat alle palen tijdens hun barragerit in de lepels bleven liggen. Dat geluk heb je nodig om te kunnen winnen, maar kijkend hoe VDL Groep Utascha SFN de derde plaats veroverde kan dat alleen maar het vertrouwen in deze merrie versterken".

 

In de Telegraaf vonden we op maandag het volgende citaat: “De andere twee foutloze combinaties in de barrage waren Uriel Taken met Rendez Vous (39.37 sec.) en Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN (39.59 sec.). Utascha is eigendom van het SFN, een deels ideëel beleggingsfonds gericht op springpaarden onder de vlag van Van Lanschot Bankiers. Utascha SFN stelt de beleggers allerminst teleur, want de derde plaats in Assen was niet haar eerste wapenfeit. Haar ster stijgt snel”.

 

Het ligt in de bedoeling van Eric van der Vleuten om VDL Groep Utascha SFN nu een paar weken rust te geven. "We gaan even een stapje terug en misschien dat ik haar meeneem naar Maastricht".

 

Peter Geerink kwam tijdens het NIC Assen met Rapide Viando SFN aan de start. In de eerste wedstrijd op vrijdag liepen zij tegen twee springfouten aan en in de tweede wedstrijd op zaterdag bleven zij in een wedstrijd direct op tijd met hindernissen van 1.40 m. netjes foutloos.

 

Jacob Melissen

 

Nieuws

High Hopes SFN komt in Waregem aan de start

(Pesse, 23 september 2019) - Kevin Jochems en High Hopes SFN gaan komend weekeinde van start op het…

Ileanne SFN op WK in actie

(Lanaken, 22 sept. 2019) - Afgelopen weekeinde werd op het domein Zangersheide in Lanaken het…

Iceman B SFN, Juwel SFN en Ileanne SFN

Pesse (4 sept. 2019) -Nadat Sjaak Sleiderink Iceman B SFN en Juwel SFN aan de start had gebracht…

Kevin Jochems weer hersteld

Pesse (4 sept. 2019) - Kevin Jochems is weer hersteld van de val die hij in de tweede manche van de…

Jeroen Dubbeldam en Forever SFN raken steeds meer op elkaar ingespeeld

(Humlikon, 1 sept. 2019) - Afgelopen weekeinde namen Jeroen Dubbeldam en Forever SFN deel aan een…

Jeroen leert Forever SFN steeds beter kennen

Donaueschingen (19 aug. 2019) - Afgelopen weekeinde namen Jeroen Dubbeldam en Forever SFN deel aan…

Ileanne SFN heeft zich geplaats voor het WK

Ermelo (19 aug. 2019) - De KWPN Kampioenschappen voor 4-, 5-, 6- en 7-jarige springpaarden zijn…

Kevin Jochems en High Hopes SFN niet van start op KWPN Kampioenschappen

Pesse (12 aug. 2019) - Kevin Jochems is afgelopen vrijdag tijdens de Nations Cup wedstrijd in het…