VDL Groep Utascha SFN foutloos in Nations Cup Rome

 

ROME (31 mei 2010) In de tweede wedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup competitie wist het Oranje kwartet helaas wederom niet door te dringen tot de tweede ronde. Daardoor bleef de Nederlandse equipe in de tweede wedstrijd uit een reeks van acht opnieuw zonder punten. Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN, die als allereerste combinatie de ring binnen moesten rijden, hielden de eer hoog en noteerden een heel goede foutloze ronde. Maar de overige drie Nederlandse combinaties lieten net te veel palen vallen om door te dringen tot de tweede manche, waardoor Utascha ondanks de goede prestatie het team helaas niet kon redden.

 

"Als ze de bovenste palen maar laten liggen dan hebben we na afloop niets te klagen", zei bondscoach Rob Ehrens, toen hij het parcours van de landenwedstrijd had verkend. Ehrens was net als de Nederlandse ruiters tot de conclusie gekomen dat de hindernissen op een wijze waren opgesteld die goed te doen zou moeten zijn. Dat bleek ook achteraf, want van de 44 starters bleven maar liefst 12 foutloos. Daaronder voor Nederland alleen Eric van der Vleuten met zijn op dit niveau debuterende VDL Groep Utascha SFN, de allereerste aankoop van het Springpaarden Fonds Nederland. De pas negenjarige dochter van Lux sprong fantastisch en kwam nergens in de buurt van het hout. "Het was achteraf een simpel rondje. Maar je weet van tevoren natuurlijk nooit hoe een paard in een wedstrijd als deze gaat reageren", aldus Van der Vleuten, die erg blij was met zijn prestatie, maar tegelijkertijd enorm liep te balen dat zijn voortreffelijke ronde achteraf gezien zonder rendement was gebleven. 

 

Leopold van Asten (Duizel) liep met de schimmel VDL Groep Santana B tegen twee springfouten en een strafpunt voor het overschrijden van de tijd aan. Daarmee was Leopold één van de twee ruiters in het 44 combinaties tellende veld die tegen een tijdfout aanliep. Achteraf gezien een uiterst kostbare punt, want anders was Nederland op eenzelfde totaal uitgekomen als de USA en had het Oranje kwartet mogelijk dankzij een betere tijd toch nog van start kunnen gaan in die tweede ronde. Albert Zoer (Echten) tikte met Uraya maar liefst drie balken uit de lepels, terwijl Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson ook een paal afwierp en in de sloot stapte.

 

Na de eerste manche stonden de gezichten van de Nederlandse ruiters en hun bondscoach niet alleen op storm, maar ook op onweer. "Waarom wil het ons niet lukken? Waarom lukt het de Spanjaarden en de Italianen wel en falen wij?", vroeg Leon Thijssen zich verbijsterd af. Het antwoord is volgens Ehrens niet zo moeilijk te vinden. "Utascha en Uraya zijn beide negen jaar jong, Tyson is net tien en Santana is elf. Daarmee heeft Nederland met afstand de jongste equipe als het om paarden gaat en die missen of nog net de ervaring of de constantheid om tot topprestaties in staat te zijn. In totaal werden 12 foutloze ritten genoteerd en slechts één paard daarvan is, net als VDL Groep Utascha SFN, pas negen jaar oud. Dat is Glory Days van de Zweed Daniel Zetterman en de overige tien zijn allemaal ouder. We wisten mede daardoor dat dit voor ons een lange, moeilijke zomer zou gaan worden", aldus Rob Ehrens.

 

Op zondagochtend liet Eric VDL Groep Utascha SFN nog rustig starten in een 1.40m rubriek, waarin de merrie wederom foutloos bleef en als veertiende eindigde.

 

Jacob Melissen

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…