SFN paarden hebben succesvol weekeinde achter de rug

 

Genève/Enschede (9 dec. 2012) - Het afgelopen weekeinde kwamen maar liefst vijf SFN paarden aan de start van internationale wedstrijden. Bengel SFN met Chantal Regter en Aquila SFN met Nathalie van der Mei kwamen tijdens het internationale Indoor Twente aan de start in wedstrijden voor 6- en 7-jarige springpaarden. Varanka SFN met Tim Hendrix en Rapide Viando SFN met Chantal Regter liepen op dit internationale twee sterren concours in de zware tour. Daarnaast nam BMC Utascha deel aan de wereldbeker kwalificatiewedstrijd in Genève.

 

Jeroen Dubbeldam liep met BMC Utascha SFN in het basisparcours tegen een springfout aan en eindigde als 20ste. Wel behoudt de Twent de vierde plaats in de tussenstand van de wereldbekercompetitie. "Het was een enorm zwaar parcours. De lengte speelde een rol, maar ook de oxers waren gruwelijk hoog en breed. Utascha sprong werkelijk fantastisch maar kreeg een fout op de oxer voor de driesprong. Ik wilde van die oxer in zeven galopsprongen naar de driesprong rijden. Daardoor had ik iets weinig druk en dat was de reden waarop Utascha net de achterste paal van die hindernis toucheerde, die dus prompt viel", aldus Dubbeldam. In de stem van Jeroen klonk enige teleurstelling door, want hij had zich in Genève reeds willen verzekeren startgerechtigd te zijn in de finale, die in april in Gothenburg gehouden wordt. "Ik heb nu 35 punten en de ervaringen uit het verleden van deze competitie wijzen uit dat je pas met 40 punten zeker bent van een finaleplaats", aldus Dubbeldam, die komend weekeinde van de start gaat in het Spaanse La Coruna.

 

In de wedstrijden voor jonge paarden in de Go Planet Hal te Enschede lieten Bengel en Aquila hele goede dingen zien. In de openingswedstrijd op donderdag eindigde Bengel als elfde na een mooi gereden parcours. Aquila liep heel ongebruikelijk voor zijn doen tegen twee springfouten aan. In de tweede wedstrijd revancheerde Aquila zich door als twaalfde te eindigen en nu liep Bengel tegen een springfout aan. Het mooie van dit Indoor is dat alle paarden die in de wedstrijd voor jonge paarden van start gaan automatisch startgerechtigd zijn in de finale. Daardoor wordt voorkomen dat ruiters met hun jonge paarden te hard rijden in de wedstrijden die dan als kwalificatie worden gezien. Dat hield wel in dat maar liefst 73 paarden in de finale van start gingen.

 
Beide paarden plaatsten zich in de finale voor de barrage, waarin Aquila SFN als vierde en Bengel SFN als zesde eindigde. Waren de twee eerste wedstrijden niet al te zwaar, de finale was echt pittig en hierin had parcoursbouwer Louis Konickx de grens opgezocht. Zo was de driesprong uitermate lastig, omdat het middelste gedeelte, de oxer, ver weg stond. Ook de insprong van de dubbel leverde veel problemen op. "Ik heb het gevoel dat de eigenaren van de paarden die foutloos het basisparcours wisten te overwinnen nu zeker weten dat ze hele goede paarden hebben, waar ze in alle rust verder mee kunnen werken", aldus Konickx.

 

Als voorbereiding op het weekeinde besloot Tim Hendrix om vrijdag met Varanka SFN van start te gaan in de Medium Tour en hij daarin eindigde hij als zesde. Chantal Regter bracht Rapide Viando SFN op vrijdag aan de start van de wedstrijd van de Zware Tour en liep daarin tegen een ongelukkige springfout op. Ze reed op een hindernis net te veel binnendoor en schopte met de punt van haar laars een staander ondersteboven. Op zaterdag liep het door pechfoutjes niet lekker. Viando tikte een paal af en Varanka, die ook nu weer zeer goed sprong, tikte twee palen af.

 
In de Grote Prijs op zondag, de finale van de Zware Tour, zag het er met Varanka en Tim heel goed uit. Ze waren foutloos, tot Tim een fout maakte bij het binnenrijden van de driesprong. De afstand naar het tweede onderdeel was vrij kort en Tim kwam iets te groot in rijden, waardoor Varanka op dat tweede onderdeel stopte. Na opnieuw aangereden te zijn overwon Varanka de driesprong moeiteloos. "Ik ben hier echt heel erg ziek van, want dit was puur mijn fout. Ik had even een kleine ophouding moeten maken voor ik de driesprong binnenreed. Echt heel erg stom van me", aldus Tim.

 
Rapide Viando sprong foutloos over het basisparcours en deed dat redelijk eenvoudig. In de barrage probeerde Chantal een vlotte barragerit te rijden, zonder overdreven risico's te nemen. Onderweg kregen ze een springfout en uiteindelijk eindigden ze als zevende. Zonder de springfout had er niet meer ingezeten dan een vijfde plek, omdat het kwartet ruiters dat voor de overwinning reed zo hard rond scheurde dat het er alle schijn van had dat deze Grote Prijs de allerlaatste wedstrijd in hun leven was.

Nieuws

Iceman B SFN en Sleiderink presteren netjes op WK

Lanaken (16 sept. 2018) - De wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op het domein Zangersheide in het Belgische Lanaken werden het afgelopen weekeinde verreden.

Even rust voor Eloma's Blue SFN

Pesse (19 aug. 2018) - Het zal de komende weken even rustig zijn rond onze schimmel Eloma's Blue SFN.

Sjaak Slederink en Iceman B SFN gekwalificeerd voor het WK

Ermelo (16 aug. 2018) - Op de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden heeft Iceman B SFN onder Sjaak Sleiderink zeer goed gepresteerd.

Iceman B SFN van start in halve finale van de Blom Cup

Pesse (6 aug. 2018) - Maandag 13 augustus gaan op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de KWPN Kampioenschappen echt van start, nadat komende vrijdag de Afstammelingenkeuringen zijn en vrijdag de Tuigpaardendag.

Wout-Jan met Eloma's Blue SFN tweemaal zevende

Mons Ghlin (8 juli 2018) - In het nabij het Belgische Bergen gelegen Mons Ghlin namen Wout-Jan van der Schans en Eloma's Blue SFN deel aan een internationaal CSI2*.

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.