SFN paarden hebben succesvol weekeinde achter de rug

 

Genève/Enschede (9 dec. 2012) - Het afgelopen weekeinde kwamen maar liefst vijf SFN paarden aan de start van internationale wedstrijden. Bengel SFN met Chantal Regter en Aquila SFN met Nathalie van der Mei kwamen tijdens het internationale Indoor Twente aan de start in wedstrijden voor 6- en 7-jarige springpaarden. Varanka SFN met Tim Hendrix en Rapide Viando SFN met Chantal Regter liepen op dit internationale twee sterren concours in de zware tour. Daarnaast nam BMC Utascha deel aan de wereldbeker kwalificatiewedstrijd in Genève.

 

Jeroen Dubbeldam liep met BMC Utascha SFN in het basisparcours tegen een springfout aan en eindigde als 20ste. Wel behoudt de Twent de vierde plaats in de tussenstand van de wereldbekercompetitie. "Het was een enorm zwaar parcours. De lengte speelde een rol, maar ook de oxers waren gruwelijk hoog en breed. Utascha sprong werkelijk fantastisch maar kreeg een fout op de oxer voor de driesprong. Ik wilde van die oxer in zeven galopsprongen naar de driesprong rijden. Daardoor had ik iets weinig druk en dat was de reden waarop Utascha net de achterste paal van die hindernis toucheerde, die dus prompt viel", aldus Dubbeldam. In de stem van Jeroen klonk enige teleurstelling door, want hij had zich in Genève reeds willen verzekeren startgerechtigd te zijn in de finale, die in april in Gothenburg gehouden wordt. "Ik heb nu 35 punten en de ervaringen uit het verleden van deze competitie wijzen uit dat je pas met 40 punten zeker bent van een finaleplaats", aldus Dubbeldam, die komend weekeinde van de start gaat in het Spaanse La Coruna.

 

In de wedstrijden voor jonge paarden in de Go Planet Hal te Enschede lieten Bengel en Aquila hele goede dingen zien. In de openingswedstrijd op donderdag eindigde Bengel als elfde na een mooi gereden parcours. Aquila liep heel ongebruikelijk voor zijn doen tegen twee springfouten aan. In de tweede wedstrijd revancheerde Aquila zich door als twaalfde te eindigen en nu liep Bengel tegen een springfout aan. Het mooie van dit Indoor is dat alle paarden die in de wedstrijd voor jonge paarden van start gaan automatisch startgerechtigd zijn in de finale. Daardoor wordt voorkomen dat ruiters met hun jonge paarden te hard rijden in de wedstrijden die dan als kwalificatie worden gezien. Dat hield wel in dat maar liefst 73 paarden in de finale van start gingen.

 
Beide paarden plaatsten zich in de finale voor de barrage, waarin Aquila SFN als vierde en Bengel SFN als zesde eindigde. Waren de twee eerste wedstrijden niet al te zwaar, de finale was echt pittig en hierin had parcoursbouwer Louis Konickx de grens opgezocht. Zo was de driesprong uitermate lastig, omdat het middelste gedeelte, de oxer, ver weg stond. Ook de insprong van de dubbel leverde veel problemen op. "Ik heb het gevoel dat de eigenaren van de paarden die foutloos het basisparcours wisten te overwinnen nu zeker weten dat ze hele goede paarden hebben, waar ze in alle rust verder mee kunnen werken", aldus Konickx.

 

Als voorbereiding op het weekeinde besloot Tim Hendrix om vrijdag met Varanka SFN van start te gaan in de Medium Tour en hij daarin eindigde hij als zesde. Chantal Regter bracht Rapide Viando SFN op vrijdag aan de start van de wedstrijd van de Zware Tour en liep daarin tegen een ongelukkige springfout op. Ze reed op een hindernis net te veel binnendoor en schopte met de punt van haar laars een staander ondersteboven. Op zaterdag liep het door pechfoutjes niet lekker. Viando tikte een paal af en Varanka, die ook nu weer zeer goed sprong, tikte twee palen af.

 
In de Grote Prijs op zondag, de finale van de Zware Tour, zag het er met Varanka en Tim heel goed uit. Ze waren foutloos, tot Tim een fout maakte bij het binnenrijden van de driesprong. De afstand naar het tweede onderdeel was vrij kort en Tim kwam iets te groot in rijden, waardoor Varanka op dat tweede onderdeel stopte. Na opnieuw aangereden te zijn overwon Varanka de driesprong moeiteloos. "Ik ben hier echt heel erg ziek van, want dit was puur mijn fout. Ik had even een kleine ophouding moeten maken voor ik de driesprong binnenreed. Echt heel erg stom van me", aldus Tim.

 
Rapide Viando sprong foutloos over het basisparcours en deed dat redelijk eenvoudig. In de barrage probeerde Chantal een vlotte barragerit te rijden, zonder overdreven risico's te nemen. Onderweg kregen ze een springfout en uiteindelijk eindigden ze als zevende. Zonder de springfout had er niet meer ingezeten dan een vijfde plek, omdat het kwartet ruiters dat voor de overwinning reed zo hard rond scheurde dat het er alle schijn van had dat deze Grote Prijs de allerlaatste wedstrijd in hun leven was.

Nieuws

Publiek welkom bij Blom Cup - WK Lanaken alsnog afgelast

Tijdens de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden (de Blom Cup), die van 17 t/m 19 augustus…

SFN koopt de vijfjarige Watermill Art SFN

(31 juli 2020) - Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II) heeft overeenstemming weten te bereiken…

Iceman B SFN en Ileanne SFN maken indruk

Kronenberg (25 juli 2020) - Tijdens wedstrijden voor 7-jarige springpaarden hebben gedurende de…

Corona en kampioenschappen

Pesse (27 juli 2020) - Het Covid-19 virus blijft de gemoederen bezig houden en er zijn daardoor nog…

Ileanne SFN en High Hopes SFN ook goed op dreef

Kronenberg (3 juli 2020) - Hippisch Centrum De Peelbergen biedt weer volop sport en dus kozen Niels…

Kampioenschappen springen

Hippisch Centrum De Peelbergen is van 6 t/m 9 augustus ook het decor voor de Nederlandse…

Jeroen op dreef met Forever SFN in Lier

Lier (4 juli 2020) -Jeroen Dubbeldam greep de mogelijkheid aan om weer naar een internationale…

Jeroen Dubbeldam boekt 'zege' met Forever SFN

Vragender (23 mei 2020) - Op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender is bewezen dat…