Presentatie Springpaarden Fonds Nederland in Baarn

 

SFN Paarden voldoen aan verwachtingen certificaathouders

 

Baarn (15 sept) - Op het landgoed Drakenburg in Baarn hield het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) zaterdag haar tweede presentatie voor de certificaathouders van de in haar bezit zijnde paarden. Emile Hendrix, één van de vijf selecteurs, voorzag de gepresenteerde paarden van commentaar. Zijn heldere open uiteenzettingen over ieder paard afzonderlijk ondervond veel weerklank bij de ruim honderd aanwezigen. In zijn openingsspeech verwees de voorzitter van de Raad van Commissarissen Henk Rottinghuis voorzichtig naar de mogelijkheden om aan het huidige SFN binnen afzienbare tijd een vervolg te geven.

 

Hester Klompmaker presenteerde Beegien SFN, die op de KWPN paardendagen als vierde eindigde in het KNHS kampioenschap bij de zesjarigen en die startgerechtigd is op het WK voor jonge paarden eind deze maand in Lanaken. De zoon van Contendro II uit een Quick Star moeder toonde zijn springkwaliteiten en fokker Ed Santing, die tevens mede-eigenaar is, toonde zich zeer tevreden over de progressie die dit paard heeft gemaakt. "Een paard met een winnaars mentaliteit", zei Klompmaker.

 

Ook de zevenjarige Aquila SFN, Ovidius x Lauriston, heeft zich geplaatst voor het WK in Lanaken dankzij een zevende plek in de eindstand van de KNHS kampioenschappen voor zevenjarigen. Emile Hendrix over dit paard: "Aquila SFN springt met het voorbeen op geheel eigen wijze, maar is snel en heeft reflexen. Daarnaast is het een paard met een zeer lichtvoetige galoppade en dat zien we graag bij een springpaard".

 

Alhoewel de zesjarige Bengel SFN, Jupilot x Hors la Loi II, iets lijkt achter te blijven bij de verwachtingen, toonde hij op de sprongen onder Chantal Regter weer aan dat het paard over veel vermogen beschikt.

 

Het paradepaardje van het SFN is nog steeds BMC Utascha SFN en de inmiddels elfjarige dochter van Lux uit Indoctro werd aan de hand voorgesteld. "De merrie is net terug uit Calgary en door omstandigheden heb ik haar de afgelopen week amper gereden. Ze heeft de reis nog in de benen en jullie weten bovendien toch allemaal hoe ze springt", vertelde Jeroen Dubbeldam. Dubbeldam vertelde verder dat het hem speet niet met Utascha naar Londen te zijn geweest. "Achteraf was de tijd misschien net te kort om de combinatie te worden die je moet zijn om op de Olympische Spelen te kunnen presteren. Kijk naar Beezie Madden, die Simon van mij kocht. Ook voor haar was de tijd net te kort om met Simon een topcombinatie te vormen", aldus Jeroen, die voor het indoor seizoen van plan is om met Utascha SFN deel te gaan nemen aan een aantal wereldbeker wedstrijden en hoopt richting het komende EK in aanmerking te komen voor een plaats in het team.

 

Over zijn andere SFN paard BMC Zenith SFN, acht jaar en afstammend van Rash R uit een moeder van Fuego du Prelet, was Dubbeldam zeer lovend. "Zo af en toe is hij nog iets speels, maar hij heeft geleerd om zich steeds beter te concentreren op de werkzaamheden in de ring. Voor mij een paard met een super instelling en veel vermogen".

 

Tim Hendrix bracht de bloedgemaakte merrie Varanka SFN, Gran Corrado x Hamlet, de ring binnen. Na haar voortreffelijke optreden in de Grote Prijs van Amsterdam werd het door blessures stil rond Varanka. "Probleem is dat paarden topfit moeten zijn om te presteren en helaas heeft Varanka na een heel goede start begin dit jaar last gekregen van blessures. We hopen nu dat zij daarvan volledig is hersteld en dat we weer met haar, zij het gedoseerd, aan het werk kunnen gaan. Het lijkt allemaal goed, maar we willen ook vandaag niets forceren, vandaar dat we het aantal sprongen, de eerste die ze voor het eerst in lange tijd weer maakt, zullen beperken", aldus Hendrix.

 

Chantal Regter reed ook Rapide Viando SFN, Heartbreaker x Concorde, de piste binnen. De vos toonde zich van zijn allerbeste zijde. "Ik ben ongelooflijk blij met dit paard, dat het hout niet wil aanraken. Daarnaast is hij snel en wendbaar en gelukkig voorzichtig. Bovendien heeft hij ruim voldoende vermogen. Voor mij een topper", aldus de charmante amazone.

 

Tijdens zijn toelichting stond Emile Hendrix ook op passende wijze stil bij het overlijden van Sven Harmsen. Met het in acht nemen van één minuut stilte werd de bondscoach, die zich ook zeer betrokken voelde bij het SFN, op passende wijze herdacht.

 

Hendrix wees de certificaathouders er ook op dat ze mogelijk een paar paarden zouden missen tijdens de presentatie. "In de afgelopen paar jaar hebben we afscheid genomen van Chesta Z, Kadans Webster en onlangs van BMC Floreen. Alle drie de paarden hebben bij hun ruiters, Yves Houtackers, Ruben Romp en Ben Schröder een uitstekende opleiding genoten. Toch vonden wij als selecteurs dat de paarden net niet over de allerlaatste kwaliteiten beschikten om succesvol voor Nederland deel te nemen aan internationale kampioenschappen. Dat is en blijft wel de doelstelling van het fonds. Omdat de paarden zo goed zijn opgeleid, kerngezond zijn en over ruim voldoende kwaliteiten beschikken, hebben we alle drie de paarden met winst kunnen verkopen".

 

Na afloop werd onder het genot van een hapje en een drankje na gepraat en richtten de certificaathouders hun blik op komende EK's, het WK en de Olympische Spelen in Rio. "Het zou de kroon op het werk van het SFN zijn als tijdens de komende vier internationale kampioenschappen er steeds een paard van het SFN deelneemt aan die kampioenschappen. Kijkend naar de potentie die hier vandaag werd gepresenteerd moet dat tot de mogelijkheden behoren. De paarden voldoen, op een enkele uitzondering na, aan mijn verwachtingen," verwoordde één der certificaathouders het algemeen heersende gevoel. 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…