Knappe prestatie van Dubeldam en Zenith SFN in Mechelen

MECHELEN (KNHS) - Op de dag na Kerst werd bekend werd gemaakt dat het Springpaarden Fonds Nederland het toppaard van Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Utascha SFN (Lux x Indoctro) naar Qatar had verkocht. Drie dagen later legde Dubbeldam met een ander paard van dit Fonds, Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) beslag op de vierde plaats in de wereldbeker wedstrijd van Mechelen. Een schitterende prestatie, temeer omdat deze wedstrijd de eerste was op 1.60 m. niveau en op een CSI5* voor deze combinatie.

 

Van de veertig combinaties die van start gingen bleven slechts vier combinaties foutloos op de loodzware opgave die Lucien Somers had opgebouwd in de Mechelense Nekkarhal. Van dit kwartet bleek de Duitser in Belgische dienst Daniel Deusser met Cornet d'Amour de snelste, voor de Zweed Jens Fredricson met Lunatic. De verassend sterk rijdende Spaanse Lucrecia Pillar Cordon legde met Nuage Bleu beslag op de derde plek.

 

Van de vier Nederlanders wisten alleen Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN in de eerste omloop foutloos te blijven. In die barrage was Dubbeldam de laatste starter en nadat de drie combinaties voor hem foutloos waren gebleven besloot Jeroen na een springfout de strijd te staken. "Ik had op voorhand getekend voor een vierde plek en na dat foutje had het geen zin meer om van mijn paard, dat zo zijn best had gedaan, nog meer te vragen".

 

Jeroen Dubbeldam kon na afloop van de wereldbeker wedstrijd breed lachen. "Het was een zeer zwaar parcours en dat blijkt ook wel uit het gegeven dat van de veertig combinaties slechts vier foutloos waren. Voor mij komt deze topprestatie van Zenith SFN toch wel als een verrassing. We werden onlangs in Frankfurt nog derde in de Grote Prijs, maar dat was een drie ster en dit was een echte vijf sterren wedstrijd. Ik had het vorig jaar soms problemen met dit paard op de indoor wedstrijden, omdat hij door alles snel wordt afgeleid en daar nogal eens wat paniekerig op reageerde. Ik probeerde als het ware de rust er in te rijden, maar nu doe ik het anders. Op het moment dat ik merk dat tijdens het lostijden er spanning komt stap ik van hem af, doe het zadel los en laat hem kalmeren. Pas kort voor de wedstrijd stap ik er weer op en rijd naar binnen", vertelde Dubbeldam. Het gemak waarmee Zenith SFN over de voor hem zwaarste opgave tot nu toe wist te springen was indrukwekkend. "Als je praat over het verschil tussen Utascha SFN en Zenith SFN dan zijn er toch veel overeenkomsten. Ze zijn alle twee zeer sensibel. Utascha beschikt over veel techniek. Zenith heeft veel vermogen, maar kan af en toe iets gestrest raken. Maar ze willen alle twee het hout niet aanraken".

 

Voor Jeroen Dubbeldam is het geen optie om nu op vijf sterren niveau verder te gaan. "Ik ga het rustig aandoen en rijd in Drachten op 3* niveau en ga dan naar Amsterdam op 4* niveau. Ik wil niets forceren, want op de indoor concoursen is het nog steeds ietwat een probleem om hem relaxed te houden".

 

Bondscoach Rob Ehrens, die ook in Mechelen aanwezig was, meldde: "Hier ben ik blij mee. Na goede prestaties in Maastricht, Frankfurt en nu Mechelen heeft Zenith SFN zich in de kijker gereden. Ik denk dat we komende zomer nog veel plezier van deze combinatie gaan beleven".

Nieuws

Forever SFN maakt indruk op eerste optreden met Jeroen

(Veeningen, 22 juli 2019) - Met de aankoop door het SFN II van de negenjarige FFW88, die we hebben…

Ileanne SFN doet het op CH De Wolden heel netjes

(Veeningen/22 juli 2019) - De zesjarige Ileanne SFN ging onder Dennis van den Brink van start in de…

Juwel SFN, Ileanne SFN en Iceman SFN goed in vorm

(22 juli 2019) - Het is even rustig geweest met de Nieuwsbrieven van het Springpaarden Fonds…

SFN II doet nieuwe aankoop

Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II) heeft overeenstemming bereikt met mw. Mirjam Bierings…

Illeane SFN presteerde goed in Spanje

Pesse (12 april 2019) - In goed overleg tussen de selecteurs is de merrie Illeane SFN mee geweest…

Juwel SFN in actie

Geesteren (12 april 2019) - Afgelopen weekeinde werd in het Overijsselse Geesteren één van de…

In de pijplijn

Pesse (15 april) - In de begin april gehouden Conference Call bleken onze selecteurs weer een paar…

Afscheid van Zenith SFN

Den Bosch (17 maart 2019) - Nadat De Telegraaf een hele pagina wijdde aan het afscheid van Zenith…