Knappe prestatie van Dubeldam en Zenith SFN in Mechelen

MECHELEN (KNHS) - Op de dag na Kerst werd bekend werd gemaakt dat het Springpaarden Fonds Nederland het toppaard van Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Utascha SFN (Lux x Indoctro) naar Qatar had verkocht. Drie dagen later legde Dubbeldam met een ander paard van dit Fonds, Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) beslag op de vierde plaats in de wereldbeker wedstrijd van Mechelen. Een schitterende prestatie, temeer omdat deze wedstrijd de eerste was op 1.60 m. niveau en op een CSI5* voor deze combinatie.

 

Van de veertig combinaties die van start gingen bleven slechts vier combinaties foutloos op de loodzware opgave die Lucien Somers had opgebouwd in de Mechelense Nekkarhal. Van dit kwartet bleek de Duitser in Belgische dienst Daniel Deusser met Cornet d'Amour de snelste, voor de Zweed Jens Fredricson met Lunatic. De verassend sterk rijdende Spaanse Lucrecia Pillar Cordon legde met Nuage Bleu beslag op de derde plek.

 

Van de vier Nederlanders wisten alleen Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN in de eerste omloop foutloos te blijven. In die barrage was Dubbeldam de laatste starter en nadat de drie combinaties voor hem foutloos waren gebleven besloot Jeroen na een springfout de strijd te staken. "Ik had op voorhand getekend voor een vierde plek en na dat foutje had het geen zin meer om van mijn paard, dat zo zijn best had gedaan, nog meer te vragen".

 

Jeroen Dubbeldam kon na afloop van de wereldbeker wedstrijd breed lachen. "Het was een zeer zwaar parcours en dat blijkt ook wel uit het gegeven dat van de veertig combinaties slechts vier foutloos waren. Voor mij komt deze topprestatie van Zenith SFN toch wel als een verrassing. We werden onlangs in Frankfurt nog derde in de Grote Prijs, maar dat was een drie ster en dit was een echte vijf sterren wedstrijd. Ik had het vorig jaar soms problemen met dit paard op de indoor wedstrijden, omdat hij door alles snel wordt afgeleid en daar nogal eens wat paniekerig op reageerde. Ik probeerde als het ware de rust er in te rijden, maar nu doe ik het anders. Op het moment dat ik merk dat tijdens het lostijden er spanning komt stap ik van hem af, doe het zadel los en laat hem kalmeren. Pas kort voor de wedstrijd stap ik er weer op en rijd naar binnen", vertelde Dubbeldam. Het gemak waarmee Zenith SFN over de voor hem zwaarste opgave tot nu toe wist te springen was indrukwekkend. "Als je praat over het verschil tussen Utascha SFN en Zenith SFN dan zijn er toch veel overeenkomsten. Ze zijn alle twee zeer sensibel. Utascha beschikt over veel techniek. Zenith heeft veel vermogen, maar kan af en toe iets gestrest raken. Maar ze willen alle twee het hout niet aanraken".

 

Voor Jeroen Dubbeldam is het geen optie om nu op vijf sterren niveau verder te gaan. "Ik ga het rustig aandoen en rijd in Drachten op 3* niveau en ga dan naar Amsterdam op 4* niveau. Ik wil niets forceren, want op de indoor concoursen is het nog steeds ietwat een probleem om hem relaxed te houden".

 

Bondscoach Rob Ehrens, die ook in Mechelen aanwezig was, meldde: "Hier ben ik blij mee. Na goede prestaties in Maastricht, Frankfurt en nu Mechelen heeft Zenith SFN zich in de kijker gereden. Ik denk dat we komende zomer nog veel plezier van deze combinatie gaan beleven".

Nieuws

Jewel SFN en Iceman B SFN weer in opbouw

Weerselo (23 okt. 2019) - Sjaak Sleiderink is met zijn beide paarden Iceman B SFN en JewelSFN aan…

Jeroen en Forever SFN goed bezig

Weerselo (23 okt. 2019) - Jeroen Dubbeldam en Forever SFN blijven samen volop in training om de…

High Hopes SFN gaat naar Frank Schuttert

Pesse (23 okt. 2019) - Op advies van de selecteurs heeft de directie van het Spring Paardenfonds…

High Hopes SFN komt in Waregem aan de start

(Pesse, 23 september 2019) - Kevin Jochems en High Hopes SFN gaan komend weekeinde van start op het…

Ileanne SFN op WK in actie

(Lanaken, 22 sept. 2019) - Afgelopen weekeinde werd op het domein Zangersheide in Lanaken het…

Iceman B SFN, Juwel SFN en Ileanne SFN

Pesse (4 sept. 2019) -Nadat Sjaak Sleiderink Iceman B SFN en Juwel SFN aan de start had gebracht…

Kevin Jochems weer hersteld

Pesse (4 sept. 2019) - Kevin Jochems is weer hersteld van de val die hij in de tweede manche van de…

Jeroen Dubbeldam en Forever SFN raken steeds meer op elkaar ingespeeld

(Humlikon, 1 sept. 2019) - Afgelopen weekeinde namen Jeroen Dubbeldam en Forever SFN deel aan een…