Knappe prestatie van Dubeldam en Zenith SFN in Mechelen

MECHELEN (KNHS) - Op de dag na Kerst werd bekend werd gemaakt dat het Springpaarden Fonds Nederland het toppaard van Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Utascha SFN (Lux x Indoctro) naar Qatar had verkocht. Drie dagen later legde Dubbeldam met een ander paard van dit Fonds, Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) beslag op de vierde plaats in de wereldbeker wedstrijd van Mechelen. Een schitterende prestatie, temeer omdat deze wedstrijd de eerste was op 1.60 m. niveau en op een CSI5* voor deze combinatie.

 

Van de veertig combinaties die van start gingen bleven slechts vier combinaties foutloos op de loodzware opgave die Lucien Somers had opgebouwd in de Mechelense Nekkarhal. Van dit kwartet bleek de Duitser in Belgische dienst Daniel Deusser met Cornet d'Amour de snelste, voor de Zweed Jens Fredricson met Lunatic. De verassend sterk rijdende Spaanse Lucrecia Pillar Cordon legde met Nuage Bleu beslag op de derde plek.

 

Van de vier Nederlanders wisten alleen Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN in de eerste omloop foutloos te blijven. In die barrage was Dubbeldam de laatste starter en nadat de drie combinaties voor hem foutloos waren gebleven besloot Jeroen na een springfout de strijd te staken. "Ik had op voorhand getekend voor een vierde plek en na dat foutje had het geen zin meer om van mijn paard, dat zo zijn best had gedaan, nog meer te vragen".

 

Jeroen Dubbeldam kon na afloop van de wereldbeker wedstrijd breed lachen. "Het was een zeer zwaar parcours en dat blijkt ook wel uit het gegeven dat van de veertig combinaties slechts vier foutloos waren. Voor mij komt deze topprestatie van Zenith SFN toch wel als een verrassing. We werden onlangs in Frankfurt nog derde in de Grote Prijs, maar dat was een drie ster en dit was een echte vijf sterren wedstrijd. Ik had het vorig jaar soms problemen met dit paard op de indoor wedstrijden, omdat hij door alles snel wordt afgeleid en daar nogal eens wat paniekerig op reageerde. Ik probeerde als het ware de rust er in te rijden, maar nu doe ik het anders. Op het moment dat ik merk dat tijdens het lostijden er spanning komt stap ik van hem af, doe het zadel los en laat hem kalmeren. Pas kort voor de wedstrijd stap ik er weer op en rijd naar binnen", vertelde Dubbeldam. Het gemak waarmee Zenith SFN over de voor hem zwaarste opgave tot nu toe wist te springen was indrukwekkend. "Als je praat over het verschil tussen Utascha SFN en Zenith SFN dan zijn er toch veel overeenkomsten. Ze zijn alle twee zeer sensibel. Utascha beschikt over veel techniek. Zenith heeft veel vermogen, maar kan af en toe iets gestrest raken. Maar ze willen alle twee het hout niet aanraken".

 

Voor Jeroen Dubbeldam is het geen optie om nu op vijf sterren niveau verder te gaan. "Ik ga het rustig aandoen en rijd in Drachten op 3* niveau en ga dan naar Amsterdam op 4* niveau. Ik wil niets forceren, want op de indoor concoursen is het nog steeds ietwat een probleem om hem relaxed te houden".

 

Bondscoach Rob Ehrens, die ook in Mechelen aanwezig was, meldde: "Hier ben ik blij mee. Na goede prestaties in Maastricht, Frankfurt en nu Mechelen heeft Zenith SFN zich in de kijker gereden. Ik denk dat we komende zomer nog veel plezier van deze combinatie gaan beleven".

Nieuws

Iceman B SFN en Sleiderink presteren netjes op WK

Lanaken (16 sept. 2018) - De wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op het domein Zangersheide in het Belgische Lanaken werden het afgelopen weekeinde verreden.

Even rust voor Eloma's Blue SFN

Pesse (19 aug. 2018) - Het zal de komende weken even rustig zijn rond onze schimmel Eloma's Blue SFN.

Sjaak Slederink en Iceman B SFN gekwalificeerd voor het WK

Ermelo (16 aug. 2018) - Op de KWPN Kampioenschappen voor jonge springpaarden heeft Iceman B SFN onder Sjaak Sleiderink zeer goed gepresteerd.

Iceman B SFN van start in halve finale van de Blom Cup

Pesse (6 aug. 2018) - Maandag 13 augustus gaan op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de KWPN Kampioenschappen echt van start, nadat komende vrijdag de Afstammelingenkeuringen zijn en vrijdag de Tuigpaardendag.

Wout-Jan met Eloma's Blue SFN tweemaal zevende

Mons Ghlin (8 juli 2018) - In het nabij het Belgische Bergen gelegen Mons Ghlin namen Wout-Jan van der Schans en Eloma's Blue SFN deel aan een internationaal CSI2*.

SFN II heeft twee paarden aangekocht

De afgelopen tijd hebben de selecteurs van het SFN II diverse paarden gezien en getest en in twee gevallen hebben zij de directie geadviseerd om tot aankoop over te gaan.

Wout-Jan en Eloma's Blue SFN derde in Eindhovense Derby

Eindhoven (14 mei 2018) - Wout-Jan van der Schans leek als jonge ruiter in de eventinghoefslag van zijn vader Piet te stappen. De ervaringen die hij daarin heeft opgedaan komen hem nog steeds van pas als hij in een Derby-parcours van start gaat.

Nederlands Kampioenschap springen Mierlo

Het Nederlands Kampioenschap voor springruiters begon voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN op donderdag met een droomstart. Zenith sprong perfect, er was 100% controle en ze beëindigden deze eerste wedstrijd waarin de gevallen balken werden omgezet in strafseconden foutloos in de snelste tijd.

Dubbeldam en Zenith SFN van start op NK in Mierlo

Pesse (24 april 2018) - Komende donderdag barst in Mierlo weer de strijd los in het Nederlands Kampioenschap springen.

Willem Greve neemt selecteursplaats in van Johan Heins

Pesse, 29 maart 2018 - Onlangs heeft Johan Heins te kennen gegeven te willen stoppen als selecteur van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II). De overige selecteurs, Emile Hendrik, Egbert Schep, Willy van der Ham en Teus van den Brink, hebben daarna in overleg met Heins unaniem besloten om aan de directie als zijn opvolger Willem Greve (26-02-1983) voor te stellen.