Toppaarden blijven in Nederland

 23 mei 2014, 19:38 (Update: 23-05-14, 19:42) Artikel van de NOS. 

Bron: http://nos.nl/artikel/651846-toppaarden-blijven-in-nederland.html

 

Vijf toppaarden blijven tot aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voor de Nederlandse ruitersport behouden. Dat heeft de Stichting Nederlands Olympiade Paard bekend gemaakt. De stichting draagt bij in de kosten voor de paarden. In ruil daarvoor beloven de eigenaren van de paarden de dieren niet te zullen verkopen gedurende een olympische cyclus.

 

Het gaat om de dressuurpaarden Glock's Undercover (Edward Gal), Kingsley Siro (Daniëlle Heijkoop) en Arlando (Diederik van Silfhout) en om de springpaarden Glock's London (Gerco Schröder) en Zirocco Blue (Jur Vrieling). In combinatie met hun ruiters zijn de paarden medaillekandidaten tijdens de Wereldruiterspelen komende zomer en voor de Olympische Spelen in 2016.

 

Oranjegevoel

"Wij zijn blij dat deze combinaties behouden blijven voor de Nederlandse hippische sport", zegt Ieko Sevinga, voorzitter van Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP), een initiatief van KNHS en NOC*NSF. "Hiermee kunnen we garanderen dat kansrijke combinaties voor Nederland uitkomen op grote toernooien. Het draagt dus bij aan het oranjegevoel." Dat sommige paarden in handen zijn van buitenlandse eigenaren speelt geen rol. "Het gaat de eigenaren niet om het geld. De familie Glock nam London voor 8,2 miljoen euro over uit de boedel van Eurocommerce, wij hebben een totaal budget van 1,2 miljoen voor alle paarden in een periode van vier jaar. Het gaat de eigenaren vooral om waardering en vertrouwen. Zij zien ook graag dat hun paard schittert op de Olympische Spelen."

 

Geen voordracht Dubbeldam

De Stichting Nederlands Olympiade Paard is vorig jaar opgericht om toppaarden te behouden voor Nederland. Aanleiding was de verkoop van het dressuurpaard Totilas van Edward Gal en het springpaard Simon van Jeroen Dubbeldam. Door de verkoop van die twee paarden daalden de Nederlandse kansen op eremetaal aanzienlijk. Dubbeldam is nu, samen met dressuurruiter Hans-Peter Minderhoud, de opvallendste afwezige in de portefeuille van NOP. "Voor Dubbeldam en Minderhoud hebben we nog geen voordracht ontvangen van de bondscoaches", verklaart Sevinga. "De bondscoaches kijken naar meerdere combinaties. Als de voordracht komt, zullen wij ons daarover buigen." Tien paarden In totaal ondersteunt NOP nu tien paarden in verschillende takken van de paardensport. Vorig jaar werden de paarden van Adelinde Cornelissen (dressuur), Maikel van der Vleuten (sprong), Tim Lips (eventing), Frank Hosmar en Sanne Voets (paralympisch, dressuur) al vastgelegd. Na de Wereldruiterspelen, die eind augustus in Normandië gehouden worden, zullen de combinaties geëvalueerd worden.

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…