SFN II

Tijdens Indoor Brabant werd op vrijdagavond actief een begin gemaakt met het realiseren van het SFN II. Onderstaand de motivatie van directie en Raad van Commissarissen om nu al van start te gaan met het SFN II. Mocht één van de " founding fathers" van het SFN II willen worden, meldt u dan bij één van de leden van het Raad van Commissarissen of bij de leden van de directie.

 

WAAROM EEN TWEEDE SPRINGPAARDEN FONDS NEDERLAND?

 

Het eerste SFN heeft kans gezien om met bescheiden middelen een springstal te laten floreren gedurende inmiddels 9 jaar. Door het kopen van een bescheiden pool van jong talent waar een topper uit zou moeten komen, zijn de investeringen overzichtelijk gebleven.

De mogelijkheden zijn benut om een aantal paarden voor meer geld te verkopen dan ze gekost hebben. Daarnaast is er een bijdrage geleverd aan het behoud van goede springpaarden voor de Nederlandse topsport, met tot nu toe de opvallendste rol voor Utascha SFN en daarna natuurlijk SFN Zenith N.O.P. Het verwerven van zowel de individuele wereldtitel  als die met het team in 2014 mag gerust  de kroon op het werk van het SFN  worden genoemd.

Mede dankzij een langjarige sponsoring door onder meer Van Lanschot Bankiers zijn de marketing- en organisatiekosten niet ten koste gegaan van de investering in paarden. In 2006 hebben 80 aandeelhouders gezamenlijk 2,6 miljoen euro neergeteld (nog geen derde van het bedrag dat een wereldtopper tegenwoordig kost) om zo 12 jaar lang gezamenlijk een internationale topstal te bezitten.

Wij zijn nu 3 jaar voor het eind van het fonds gekomen. Paarden die nu worden gekocht moeten in 2018 minimaal 10 jaar oud zijn om vast te kunnen stellen of zij tot de top behoren en daarin ook kunnen functioneren. Ons wachten tot die tijd nog 2 Europese kampioenschappen, de Wereldruiterspelen van 2018 en de O.S. van 2016 in Rio de Janeiro. Dat het SFN haar toppaard SFN Zenith N.O.P. voor dit doel beschikbaar houdt voor Jeroen Dubbeldam geeft aan dat het Fonds sportief en economisch rendement wil combineren.

Zouden wij na 2015 nog paarden kopen van 6 jaar, dan halen die de top niet voor 2019. Vandaar de tijd om een nieuw fonds te beginnen. Daarin moet het talent komen, dat in 2019 en volgende jaren voor nieuwe toppers kan zorgen. Dat kan, want de selecteurs die het SFN aan zich heeft weten te binden hebben unaniem te kennen gegeven hun kennis te willen blijven inzetten in het SFN II. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor!

 

Waarom doorgaan?

 

Het concept was in 2006 onbeproefd en stuitte op scepsis in sommige kringen. Inmiddels is bewezen dat een zeer sterke groep selecteurs met bescheiden middelen succes kan behalen met  de ontwikkelingen van talent. Nergens in de wereld is er zoveel gebundelde kennis voorhanden voor de aanschaf van paarden als in het geval van het team selecteurs van het SFN.  Dankzij een goede keuze van onze amazones en ruiters halen wij ook het maximale uit het voorhanden paardenbestand.

Met het huidige paardenbestand, dat een historische kostprijs (aanschaf) heeft van ruim 1 miljoen euro (boekwaarde ultimo 2014 € 750.000) en nog € 1 miljoen op de bank, is er sprake van een solide positie van het huidige fonds met een aantal veelbelovende paarden. Komen deze beloften uit en blijven alle paarden gezond, dan zou een aandeelhouder toch minstens zijn geld terug moeten kunnen zien. Wij hebben geleerd van de praktijk in de afgelopen jaren en zullen met beperkte aanpassingen een nog beter concept kunnen neerleggen voor een tweede fonds, dat in essentie niet gewijzigd hoeft te worden.

Financieel haalbaar in een moeilijker tijd?

Teneinde vast te stellen of een nieuw fonds haalbaar is, hebben Directie en RvC het op zich genomen om een beperkt aantal investeerders te benaderen om zo een kern te vormen van 15 founding fathers van € 100.000 ieder. Op basis van een aantal toegewijde aandeelhouders lijkt het mogelijk een publiek beroep te doen op een grotere groep, deels ook bij Fonds I betrokkenen en verder geïnteresseerden, in de paardensport. Mensen die een dergelijke belegging best aan zouden willen gaan met een bepaalde verwachting t.a.v. een financieel rendement, maar met de zekerheid van een sportief rendement: namelijk betrokkenheid op het hoogste niveau van de springsport met een investering die in ieder geval 12 jaar sportief rendeert.

De vijf selecteurs van het huidige SFN (Emile Hendrix, Johan Heins, Willy van der Ham, Egbert Schep en Teus van den Brink) hebben zich bereid verklaard ook als selecteurs actief te zijn voor het SFN II. Daarmee blijft de opgedane kennis en ervaring voor het SFN II behouden.

De initiatiefnemers van het tweede Fonds zijn allen betrokken bij het huidige SFN. Zij zetten zich in dat Fonds in voor een maximale effectiviteit van het geld van de aandeelhouders, en zijn bereid dat ook in het nieuwe Fonds te doen. Het tweede Fonds opereert geheel onafhankelijk van het eerste Fonds, maar profiteert van de inmiddels ontwikkelde structuur en ervaring.

 

Was getekend:

G.J. Swinkels   Directie SFN

J. Melissen    Directie SFN

F. Deckers   Lid RvC SFN

J. Lokhorst   Lid RvC SFN

H.Th.E.M. Rottinghuis Voorzitter RvC SFN

G.E. Wassenaar  Lid RvC SFN

 

Nieuws

Wijziging bestuur STAK

De door de certificaten vertegenwoordigde aandelen worden gehouden door de Stichting Administratie…

Kadorena SFN verkocht naar de USA

Na goed overleg tussen selecteurs en directie werd enige tijd geleden vastgesteld dat de…

SFN bijeenkomst op 20 april 2024

Het is ons gelukt om in goed overleg met onze ruiters een datum te vinden waarop zij de…

Kerst en Nieuwjaarswens

Ruiters, selecteurs, leden van de RvC en de directie van het SFN II wensen u en allen die u…

Juwel SFN maakt overstap naar andere ruiter

In goed overleg tussen Jeroen Dubbeldam, de selecteurs en de directie van het SFN is besloten om de…

Zenith SFN geniet van pensioen

Floris Deckers en Jacob Melissen hebben onlangs een bezoekje gebracht aan vier van onze vijf…

Ruiterwissel voor Kadorena SFN

De directie van het SFN II is geadviseerd om met ingang van de maand mei Kadorena SFN onder te…

Liverpool SFN aan de SFN-stal toegevoegd

Nadat de directie vorige week een positief aankoopadvies van haar selecteurs ontving voor Liverpool…